Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή και τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Περιορισμένη εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς περίπου 4.500 επιχειρήσεις επιλέγουν κάθε μήνα να κάνουν χρήση του μηχανισμού, με τη διατήρηση περισσότερων από 42.500 θέσεων εργασίας, μειώνοντας τον χρόνο απασχόλησης τους έως και 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που έχει στη διάθεσή του και αποκαλύπτει το «Mononews», κάθε μήνα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι μειώνουν έως και 50% τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των απασχολούμενων τους καταβάλλοντας το μισό μισθό τους.

Στη συνέχεια, το κράτος επιδοτεί τον εργοδότη, δίνοντας το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται. Δηλαδή, ο εργοδότης πληρώνει το 50% του καθαρού μισθού και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών και το κράτος πληρώνει το 60% του μισού καθαρού μισθού και το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών.

Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα για το διάστημα από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο έχει καταβάλει για την αναπλήρωση του μισθού των συγκεκριμένων εργαζομένων και την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών περίπου 36,57 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή και τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Για παράδειγμα:

Μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ και μείωση ωραρίου 50%. Ο καθαρός μισθός του είναι 846,7 ευρώ.

Ο εργοδότης καταβάλλει:

-423,4 ευρώ καθαρό μισθό και
-198,3 ευρώ σε εισφορές

Το κράτος καταβάλλει:

-254 ευρώ οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας
-198,3 ευρώ εισφορές

Ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση θα παραμείνει ενεργός μέχρι το τέλος έτους, ενώ εξετάζεται ήδη η επέκτασή του λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού που πλήττει τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στόχος του υπουργείου είναι να συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο αυξήθηκε η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στο 100% (από 60% που ήταν από 15.6.2020 έως 30.6.2020).

Παράλληλα, το κράτος καλύπτει το 100% των εργατικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται για τους εργαζόμενους.

Για την ένταξη στο μηχανισμό ισχύουν τα εξής:

-Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.Αφορά και τις νέες επιχειρήσεις και τις εποχικές επιχειρήσεις .

-Εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ακόμα και όσοι προσελήφθησαν στην θέση οικειοθελώς αποχωρούντων. Δεν αφορά εργαζομένους με μερική απασχόληση.

-Στο διάστημα της συμμετοχής στο μηχανισμό απαγορεύεται τροποποίηση σύμβασης.

-Η επιχείρηση μπορεί να θέσει σε μειωμένο ωράριο έως και το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.

-Χορηγείται στον εργοδότη το δικαίωμα να μειώνει μονομερώς το ωράριο του εργαζομένου έως και στο 50%.

-Το κράτος θα καταβάλλει το 60% του μισθού που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται.

-Το κράτος θα καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται. Ο εργοδότης θα καταβάλλει τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές.

-Κανένας εργαζόμενος δεν θα λαμβάνει αθροιστικά λιγότερο από τον κατώτατο μισθό.

-Η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών γίνεται στο ονομαστικό μισθό.

-Το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία του 60% των του επιδόματος αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα που δεν εργάζεται ο μισθωτός.

-Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν μείωση σε επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων.

-Για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα απαγορεύονται οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθού στους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

-Δεν υπάρχει προστασία μετά το τέλος του προγράμματος από απολύσεις ούτε για τους εργαζομένους που θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

-Για όσους εργαζομένους δεν μπουν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι απολύσεις είναι ελεύθερες ακόμα και αν η επιχείρηση έχει κάνει χρήση του προγράμματος.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση