Στην 4η θέση της παγκόσμιας λίστας με τις μεγαλύτερες -σε οικονομικούς όρους- φαρμακευτικές εταιρείες κατατάσσει την AbbVie, η εξαγορά της Allergan, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, έναντι 63 δισ. δολαρίων.

Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων και προϊόντων που προέκυψε από την ενοποίηση δίνει ώθηση στην υφιστάμενη πλατφόρμα ανάπτυξης της AbbVie, ενώ παράλληλα, επιτρέπει στην εταιρεία να ενισχύσει τις δυνατότητες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, να διανείμει αυξανόμενο μέρισμα και να αυξήσει την επένδυση στην καινοτομία σε κάθε έναν από τους θεραπευτικούς τομείς στους οποίους εστιάζει.

Η AbbVie διέγραφε ήδη μια αλματώδη πορεία ανάπτυξης τα τελευταία έξι χρόνια, με αύξηση του κύκλου εργασιών από 18 δισ. δολάρια σε πάνω από 33 δισ. και υπερδιπλασιάζοντας τα κέρδη ανά μετοχή.

Επιπλέον, από το 2013 έχει διπλασιάσει τις επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη (E&A),  οι οποίες έχουν οδηγήσει σε 14 εγκρίσεις νέων φαρμάκων και ενδείξεων. Είναι ενδεικτικό ότι τον προηγούμενο χρόνο οι επενδύσεις στην E&A ξεπέρασαν τα 5 δισ. δολάρια.

Εντάσσοντας στο δυναμικό της την Allergan, η AbbVie θα συνεχίσει την πορεία που έχει ήδη χαράξει, ενώ με τις κοινές εμπορικές δραστηριότητες, αναμένεται σημαντική αύξηση των επενδύσεων την επόμενη δεκαετία καθώς και της ανάπτυξης νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Η ενοποιημένη εταιρεία εστιάζει πλέον σε πέντε θεραπευτικούς τομείς: Ανοσολογία, Αιματολογία, Οφθαλμολογία, Νευρολογία και Αισθητική Ιατρική.

Παρόλο που αποτελεί μέρος της AbbVie, το χαρτοφυλάκιο της Allergan με τα brands της Αισθητικής Ιατρικής, θα είναι ανεξάρτητο λειτουργώντας με την επωνυμία ‘Allergan Aesthetics, μια εταιρεία της AbbVie’, ενώ τα οφθαλμολογικά σκευάσματα και η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση  θα προωθούνται από την AbbVie.

Με τα ισχυρά χαρτοφυλάκια των δύο εταιρειών, τα οποία δεν αλληλοκαλύπτονται, η ενοποιημένη πλέον AbbVie, από κύκλο εργασιών περίπου 30 δισ. δολάρια το 2020, «βλέπει» τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να φτάνει περίπου τα 50 δισ. δολάρια.

Το έτος ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, με τα έσοδα να αυξάνονται πάνω από 10%, τα λειτουργικά έσοδα αντίστοιχα κατά 20%, ενώ το περιθώριο λειτουργικού εισοδήματος ήταν 42%, 335 μονάδες βάσης υψηλότερο από  πέρυσι.

Από το 2013 έχει αυξήσει το μέρισμά της κατά 195%, ενώ τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι το τριμηνιαίο μέρισμα μετρητών πληρωτέο τον Αύγουστο 2020 ανέρχεται στα 1,18 δολάρια ανά μετοχή.

Σήμερα προσφέρει μέρισμα άνω του 5%, με ποσοστό πληρωμής 51%, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, αύξησε το ετήσιο μέρισμα κατά μέσο όρο 21% και αναμένεται η αύξηση να συνεχιστεί και υπό τη νέα εταιρεία.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές της ενοποιημένης εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. δολάρια, τα οποία  θα αυξάνονται όσο θα αυξάνονται οι συνέργειες.

Τα μερίσματα που θα αποπληρωθούν θα κυμανθούν σε 7-8 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια και οι αναμενόμενες λειτουργικές ταμειακές ροές θα το υποστηρίξουν.

Στην Ελλάδα η ενοποιημένη εταιρεία διαθέτει συνολικά 180 άτομα προσωπικό. Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, τα υπέρογκα ποσά των αυτόματων επιστροφών (clawback), καθιστούν πιο δύσκολο το σχεδιασμό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, καθώς λειτουργούν εντός ενός ασταθούς και μη προβλέψιμου περιβάλλοντος, που καθιστά δύσκολο το μακροχρόνιο οικονομικό προγραμματισμό τους.

Εντούτοις, στην AbbVie, αναφέρουν ότι η θυγατρική στην Ελλάδα διαθέτει την υποδομή, το έμψυχο υλικό αλλά και το κίνητρο για να πετύχει το καλύτερο δυνατό για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.