Τα απόνερα της υπόθεσης Καψώχα φαίνεται πως έφεραν τρικυμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς εδώ και δύο ημέρες Φίλης και Παππάς ανταλλάσσουν βέλη σχετικά με τον τρόπο που διοικείται ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Στον καβγά μπήκε σήμερα και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι στην ΕΡΤ δεν υπάρχει η ομοχρωμία του παρελθόντος, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλησε να κάνει κυνήγι μαγισσών, αν και κάποιοι μπορεί να το σκέφτηκαν.
Σχολιάζοντας την κόντρα Παππά – Φίλη στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6, ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι στην κρατική τηλεόραση «δεν υπάρχει η ομοφωνία και η ομοχρωμία του παρελθόντος, γιατί υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι από τη ΝΕΡΙΤ. Δεν θελήσαμε να κάνουμε κυνήγι μαγισσών. Μπορεί μερικοί να το σκέφτηκαν, αλλά είναι η απόλυτη μειοψηφία».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η ΕΡΤ «δεν έχει γίνει BBC, αλλά με κάποια εχέγγυα ανεξαρτησίας μπορεί να γίνει καλύτερη από τα ιδιωτικά κανάλια, όχι μόνο στην ειδησεογραφία, αλλά και στην παραγωγή πολιτισμού».
Μπαίνοντας στην ουσία του καβγά, είπε ότι «έτσι όπως το ακούω, ο Νίκος Παππάς έχει δίκιο», ωστόσο πρόσθεσε «κάθε κριτική πρέπει να την ακούμε, ακόμα και αν προέρχεται από τη δική μας παράταξη».
Πώς ξεκίνησαν όλα
Η κόντρα ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες, όταν ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε κεραυνούς κάνοντας λόγο για «παραδιοίκηση» στο κρατικό κανάλι: «Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν από το ‘μαύρο’. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση».
Μάλιστα άφησε αιχμές για τον Νίκο Παππά: «Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ, για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική».
Η πρώτη αντίδραση του Νίκου Παππά ήταν να δηλώσει πως ο Νίκος Φίλης «δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ», για να πάρει απάντηση από τον κ. Φίλη ότι οι καταγγελίες περί παραδιοίκησης γίνονται από εργαζομένους κι ότι η κυβέρνηση κωφεύει. «Δεν κάνω εγώ τις βαριές καταγγελίες. Τα έχουν δημοσιοποιήσει εργαζόμενοι της ΕΡΤ και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Να μην κάνουν τους κουφούς. Πρέπει να συζητηθούν αυτά τα θέματα, είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα και διακινδυνεύουν την πορεία της ΕΡΤ. Η ΝΔ καιροφυλακτεί για να ρίξει πάλι μαύρο».
Στο σήριαλ έδωσε συνέχεια ο Νίκος Παππάς, υπονοώντας ότι οι απόψεις Φίλη είναι ταυτόσημες με αυτές του Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «θέλει μια κλειστή ΕΡΤ, κάτι που αποδεικνύεται από τις τοποθετήσεις του για τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους». Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Φίλη, απάντησε πως δεν θέλει να τις σχολιάσει και πρόσθεσε πως η κριτική είναι ταυτόσημη.
Το πινγκ-πονγκ δεν τελειώνει εδώ. Ο Νίκος Φίλης επανήλθε ανταπαντώντας στον Νίκο Παππά: «Πίστευα ότι η σύγχρονη Αριστερά θα είχε απαλλαγεί από τις ολέθριες αντιλήψεις του παρελθόντος και δεν θα εκλάμβανε την κριτική συντρόφων ως δήθεν προσχώρηση στις γραμμές του αντιπάλου. Κρίμα για τον Νίκο Παππά που επέτρεψε στον εαυτό του να υποπέσει σε ένα τέτοιο ολίσθημα.
» Τα γεγονότα και τα προβλήματα στην ΕΡΤ είναι ξεροκέφαλα, ενώ ο αντίπαλος καραδοκεί για να ξαναρίξει ‘μαύρο’. Ο στρουθοκαμηλισμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Χρειάζεται διάλογος και αποφάσεις για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τρεις αρχισυντάκτες της ΕΡΤ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, αν και οι λόγοι λήξης των συνεργασιών πιθανώς δεν έχουν σχέση με τα καταγγελλόμενα. Πρώτος αποχώρησε ο αρχισυντάκτης της εκπομπής του Κώστα Αρβανίτη, Αλέξανδρος Κλώσσας, ακολούθησε η παραίτηση της Έφης Ζέρβα από τα καθήκοντά της στο δελτίο ειδήσεων και τέλος έληξε τη συνεργασία της η Ολυμπιάδα-Μαρία Ολυμπίτη, αρχισυντάκτρια σε εκπομπές του Πάνου Χαρίτου.