• First Top Stories

    Έλληνες τραπεζίτες στο mononews: Οι τράπεζες με ξένους managers θα παίρνουν ομήρους τους Έλληνες


    Την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 13 δισ.ευρώ το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2017 επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες οι Θεσμοί και τους ζητούν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν τεθεί οι στόχοι τους οποίους θα κληθούν να εφαρμόσουν οι τράπεζες σε ορίζοντα τριετίας και ήδη ο SSM ζητά μια μείωση της τάξης των 35 με 40 δισ.ευρώ για το διάστημα 2017-2019 ενώ οι τράπεζες δηλώνουν ότι ακόμη και με επιθετική διαχείριση, δεν θα είναι δυνατή η αποκλιμάκωση πάνω από 25 δισ.ευρώ συνολικά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που σήμερα φθάνουν τα 105 δις.ευρώ.

    Η διάσταση είναι μεγάλη και όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις που αποκαλύπτουν το σχέδιο των Θεσμών για επιβολή προσώπων και πρακτικών στις διοικήσεις των τραπεζών, ακόμη και του ΤΧΣ, η διαπραγμάτευση θα είναι μάλλον προσχηματική.

    deals Illustratie-

    Θεσμοί και SSM απαιτούν μετρήσιμα αποτελέσματα για την επίτευξη και απειλούν με «καμπάνες» σε αντίθετη περίπτωση, κάτι που θα έχει επίπτωση στην αξιολόγηση των διοικήσεων, οι οποίες πλέον θα έχουν να ανησυχούν για την δαμόκλειο σπάθη των εποπτικών οργάνων σε κάθε απόφαση.

    Η αναφορά των θεσμών σε επιτάχυνση των πρωτοβουλιών εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων υπαινίσσεται και επιθετικές κινήσεις, τις οποίες πράγματι οι τράπεζες αποφεύγουν σήμερα, συνυπολογίζοντας και το κοινωνικό κόστος.

    Τι σημαίνουν οι αυστηροί στόχοι για τους δανειολήπτες; ότι για να τους «πιάσουν» οι τράπεζες θα επιδιώξουν με αναδιαρθρώσεις την επαναφορά τους στο πράσινο και αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα είναι άμεση η θέση σε κίνηση η διαδικασία ρευστοποίησης εξασφαλίσεων ή η πώληση της απαίτησης σε fund.

    Eπιχειρήσεις και ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο λόγω της ύφεσης και αν ο χειρισμός δεν είναι προσεκτικός, μπορεί πολύ απλά αυτοί οι κλάδοι να χαθούν ή να περάσουν σε ξένα χέρια. Τα funds που ενδιαφέρονται για τέτοιες περιπτώσεις απλώς προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις, κόβοντας επιχειρήσεις σε κομμάτια, μειώνοντας προσωπικό, αποκόπτοντας τομείς δραστηριοτήτων.

    Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, φτάνουν τα 85 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα δάνεια εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν (NPEs), φθάνουν τα 105 δισ. ευρώ επί συνόλου 200 εκ.ευρώ δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.

    Για να αρχίσει μια πορεία σοβαρής αποκλιμάκωσης, όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, «δεν θα πρέπει να παίρνουμε ομήρους». Προσπάθειες όπως αυτή που γίνεται στην περίπτωση της Μαρινόπουλος όπου οι τράπεζες δείχνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «ανοχή» μέχρι να βρεθεί μια λύση, δεν θα είναι δυνατές υπό το νέο καθεστώς ενώ η κυριαρχία ξένων στα διοικητικά συμβούλια και τις βασικές επιτροπές δεν θα επιτρέπει συννενοήσεις. “Oι ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι όμηροι στα χέρια των ξένων” εκτιμούν οι τραπεζικές πηγές.

    think tank Illustratie-

    Οι κινήσεις των Θεσμών δείχνουν σαφώς την πρόθεση αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών με επίκεντρο πρόσωπα και πρακτικές. Η πλευρά των δανειστών ζητεί επιτάχυνση των κινήσεων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων, ενώ σε επόμενο στάδιο θα ελέγχεται η ροή χρηματοδότησης στην οικονομία.

    Όπως τονίζουν τραπεζίτες στο mononews, το επόμενο στάδιο ελέγχου των τραπεζών αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την κατεύθυνση της οποίας θα μπορούν να διαμορφώσουν οι θεσμοί. Ο έλεγχος των τραπεζών θα επιτρέψει και τη διαμόρφωση του μοντέλου της οικονομίας, αφού θα προκρίνονται κλάδοι και δραστηριότητες που θα απορροφούν τον τραπεζικό δανεισμό σε βάρος άλλων, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα της χώρας να περνά σε ξένο έλεγχο, ερήμην της κυβέρνησης και των ελλήνων επιχειρηματιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/den-imaste-kleftes-ti-ipe-o-leventis-kritikos-kiriakos-mamidakis-se-tilefonima-se-ipallilo-tou/58177

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/marinakis-kalogritsas-maris-nei-pektes-stin-tileorasi/58148



    ΣΧΟΛΙΑ