Την έντονη διαφωνία της με την Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε από το πρώτο λεπτό της συζήτησης στην Ολομέλεια η ΝΔ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια, ο οποίος ζήτησε να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

«Όχι ένα αντίγραφο από το Internet του υπάρχοντος Συντάγματος, αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος η τροπολογία που πέρασε από την σκοπιανή Βουλή να μην ενσωματωθεί ποτέ στο corpus του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

«Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό» είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο Συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΑΝΕΛ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας προέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Σε αντιστοιχία με παρέμβασή του στην Επιτροπή και Αμυνας, ο κ. Καμμένος κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του «Ουράνιου Τόξου» και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

ΚΚΕ: Σπέρματα αλυτρωτισμού στην συμφωνία

«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια» σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.

Κατρούγκαλος: Έωλες οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης

«Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση αυτή» απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

«Οι βουλευτές σας, ειδικά από τη Μακεδονία, έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να περιλαμβάνεται ο όρος ‘Μακεδονία’. Όταν στη συνέχεια κατανοήσατε ότι υπάρχει η εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, περάσατε στη συζήτηση για την εθνότητα και τη γλώσσα. Όταν και αυτά αποδείχθηκαν έωλα, τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε.

Στον κ. Λοβέρδο ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα. Ειδικά για το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε, παρ’ όλα αυτά, ότι είναι στο πλαίσιο πάγιων οδηγιών, απευθύνει οδηγίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πώς θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα στη γειτονική χώρα, πώς θα προσδιορίζεται η γλώσσα, και διευκρίνισε ότι στο βαθμό που η εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης εκκρεμεί, ισχύουν οι πάγιες οδηγίες, «συνεπώς δεν προσθέτει οτιδήποτε».

«Το ‘Μακεδονικό θέμα’ γίνεται θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις, να μην δώσουμε την ευκαιρία να γίνει θρυαλλίδα για να καταλάβουν το κτίριο της Βουλής οι ακροδεξιές δυνάμεις» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Τελικώς, απορρίφθηκε δι’ εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι’ εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε «παρών στον καυγά» και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βουλή live: Ώρα μηδέν για την Συμφωνία των Πρεσπών – Έτοιμη για πρόταση μομφής η ΝΔ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πόλεμος» στην Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών – Δεύτερη ημέρα συζήτησης