Και με τη βούλα του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτεται το παζάρι που έστησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όπως φαίνεται συμφώνησε στην εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία, με την ελπίδα να πάρει μια καλύτερη συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Χθες το βράδυ σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters σημειώνει: «Με λίγες λέξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως να αύξησε τις πιθανότητές του να πείσει τους πιστωτές να απελευθερώσουν τη χώρα του από αρκετά χρόνια οικονομικής ταπείνωσης.
» Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών. Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως με τη στάση αυτή θα κερδίσει πιο ευνοϊκή υποδοχή, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν την Πέμπτη για να χαράξουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».
Πληροφορίες για μια τέτοια συμφωνία διακινούνταν από μέρες, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη έσπευδαν να τις διαψεύσουν. Καμία αμφιβολία, όμως, δεν άφησαν οι δηλώσεις του αποπεμφθέντος Δημήτρη Καμμένου, παρά τη βροχή διαψεύσεων που ακολούθησαν.
Μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό προχώρησε στην αποκάλυψη ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ «η συμφωνία για το Σκοπιανό μπήκε στη ζυγαριά με το χρέος και τις συντάξεις».
Συμπλήρωσε πως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και μια ακόμη βουλευτής των ΑΝΕΛ, την οποία δεν κατονόμασε, έλεγαν ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια καλή συμφωνία και πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η πορεία της κυβέρνησης, γιατί «θα πάρουμε καλή ρύθμιση για το χρέος, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%».
Σημείωσε ότι ειπώθηκαν και αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν πρέπει να πει λόγω απορρήτου. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Καμμένο, μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια κινδυνεύει και η Θράκη.
Reuters: Η συμφωνία θα βοηθήσει
Όπως ανέφερε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα έχει ένα θετικό ψυχολογικό αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη. «Πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις συνομιλίες με άλλο ηθικό» δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το ελληνικό ζήτημα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη «το Εurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να πάρουν αποφάσεις για όλες εκείνες τις παραμέτρους που είναι αναγκαίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο».