Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Θα καούν οι αγορές μέχρι την επόμενη Πέμπτη; ( Brexit ή Remain)

ΕΦΚΑ

 

Είναι ίσως η πιο κρίσιμη εβδομάδα για τις αγορές αυτή που διανύουμε καθώς την Πέμπτη το βράδυ η Ευρώπη στην περίπτωση του  Brexit θα βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ουδείς είναι σε θέση να διαγνώσει τι ακριβώς θα συμβεί εάν η Μ. Βρετανία αποφασίσει να εξέλθει της Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση οι αγορές την προηγουμενη εβδομάδα αντέδρασαν βίαια ( με εξαίρεση την Παρασκευή).

Πάνω από το 8% η απόδοση του 10ετούς

Η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε και πάλι πάνω από το 8%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε στο 12%, με τα spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων να διευρύνονται πάνω από τις 800 και τις 1.200 μονάδες βάσης, αντίστοιχα, μετά και το νέο ιστορικό χαμηλό που χτύπησε η απόδοση στο γερμανικό 10ετές, που για πρώτη φορά βρέθηκε στα αρνητικά.

Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα “έσβησαν” μέσα σε λίγες μέρες τον θετικό τόνο που είχε δώσει στην αγορά η συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, επιστρέφοντας σε χρόνο dt στα επίπεδα της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε όλο το επόμενο διάστημα.

Η PIMCO είχε σημειώσει ότι κατέχει κάποια βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, αλλά είναι επιφυλακτική στο να επενδύσει σε πιο μακροπρόθεσμους τίτλους.”Έχουμε βραχυπρόθεσμη έκθεση στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι είναι λογικό”, είχε δηλώσει ο Andrew Balls, επικεφαλής επενδύσεων στην αγορά σταθερού εισοδήματος στην PIMCO.

“Δεν θα θέλαμε να έχουμε 5ετή ή 10ετή έκθεση, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει αυτήν τη στιγμή τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια”.

Καθυστερεί το QE

Οι αναλυτές μεταφράζουν αυτήν τη “στροφή” που παρατηρείται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, μετά την αποκλιμάκωση που είχε σημειωθεί έναν μήνα πριν, και στην καθυστέρηση που θα υπάρξει στην ένταξη των ελληνικών των στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επίσης, όπως επισημαίνουν, η μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κόστισε ήδη στις ελληνικές τράπεζες την ευκαιρία να επωφεληθούν πλήρως από τον πρώτο γύρο του προγράμματος TLTRO2 της ΕΚΤ, για την παροχή τετραετών δανείων με αρνητικά επιτόκια, ο οποίος ξεκινά στις 22 Ιουνίου.

Όπως έχει επισημάνει και η BofA – Merrill Lynch, αν είχε αποκατασταθεί το waiver, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν επαρκές collateral για να δανειστούν 27 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., οι ταχύτατες απώλειες που σημειώθηκαν στην αγορά μέσα σε ελάχιστες ημέρες συνδέονται όχι μόνο με τον πανικό για το Brexit και το διεθνές περιβάλλον, αλλά και τις προειδοποιήσεις των αναλυτών για τη βιαστική άνοδο που είχε σημειώσει η αγορά από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου και στο +54%, από τις 420 στις 650 μονάδες.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, το δυναμικό ράλι που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές το προηγούμενο διάστημα από τα χαμηλά έτους, ξεπερνώντας ακόμα και το 300% μέσα σε τρεις μήνες, αργά ή γρήγορα θα προσγειωνόταν στην πραγματικότητα της οικονομίας.

Οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών

Όπως, άλλωστε, δήλωσαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε ευρωπαϊκό conference της Goldman Sachs, αν και “βλέπουν” επιστροφή στην κερδοφορία το 2016, τα προβλήματα και οι αβεβαιότητες παραμένουν. Όπως σημείωσαν, η βελτίωση της κερδοφορίας είναι πιθανό να είναι σταδιακή και υπόκειται στην πολιτική σταθερότητα, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την άρση των capital controls και την επιστροφή των καταθέσεων, κάτι δηλαδή που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες παραδέχτηκαν ότι η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι στόχοι θα πρέπει να καθοριστούν λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρησιακή πραγματικότητα του κλάδου.

Μπορεί η Ελλάδα να μη διατρέχει τον κίνδυνο του Grexit αυτήν τη στιγμή και μπορεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ να αφαιρεί το ενδεχόμενο προβλημάτων ρευστότητας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο η πραγματική οικονομία δεν έχει σε καμία περίπτωση βελτιωθεί, με τους περισσότερους αναλυτές, και πιο πρόσφατα την Deutsche Bank, να προβλέπουν πολύ βαθύτερη ύφεση το 2016 από ό,τι εκτιμούν τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ.

Σε πρόσφατο note της η Citigroup είχε υπογραμμίσει ότι η εκταμίευση της δόσης απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας προς το παρόν, δηλαδή στους επόμενους έξι με εννέα μήνες, έως το τέλος του 2016 με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/pio-nomisma-tha-spasi-tis-isorropies-stin-periptosi-tou-brexit/54589