ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε κακόγουστη φάρσα εξελίχθηκαν δύο ακόμη διαγωνισμοί για την επιλογή «μόνιμων» γενικών γραμματέων υπουργείων. Η διαδικασία κατέληξε σε επιλογές «ημέτερων», γιατί τα τυπικά προσόντα της πλειονότητας των υποψηφίων που είχαν υποβάλει αίτηση θεωρήθηκε ότι δεν ικανοποιούσαν τις διατάξεις της προκήρυξης.
Στον τέταρτο διαδοχικό «διαγωνισμό», το σκηνικό παραμένει το ίδιο. Για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος, αναφέρει το liberal.gr, υποβλήθηκαν 65 υποψηφιότητες. Από τις 65 υποψηφιότητες απορρίφθηκαν οι 55(!), όχι κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, αλλά απλώς γιατί τα τυπικά τους προσόντα θεωρήθηκε ότι δεν ικανοποιούσαν τις διατάξεις της προκήρυξης.
Από τους 10 υποψήφιους που απέμειναν στη διαδικασία της συνέντευξης πέρασαν μόνον οι τρεις, οι εξής δύο δηλαδή, η σημερινή Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη η οποία με βασικό προσόν ότι εργάζεται στο Υπουργείο από το 2004 ξαφνικά εκτινάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων.
Το κόλπο πλέον είναι γνωστό. Οι προκηρύξεις για την «αντικειμενική διαδικασία επιλογής» γράφονται με τέτοιο τρόπο ώστε να απορρίπτονται για «τυπικούς» λόγους το 80% έως 90% των υποψηφίων που διαθέτουν άφθονα προσόντα, πτυχία και επαγγελματική εμπειρία.
Κατόπιν κατά τη διάρκεια της μοριοδότησης, το γεγονός ότι ένας υποψήφιος έχει εργαστεί ως Γενικός Γραμματέας στο ίδιο Υπουργείο βαθμολογείται με προκλητικά υψηλό αριθμό μορίων και φυσικά «με αντικειμενικές διαδικασίες» επιλέγεται.
Χαρακτηριστική είναι μια ακόμη περίπτωση, αυτή του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για τη θέση του Τομεακού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν υποβληθεί 47 φάκελοι υποψηφίων. Η 9μελής επιτροπή αξιολόγησης του ΑΣΕΠ απέρριψε τους 45 φακέλους και στη διαδικασία της συνέντευξης προχώρησαν μόνον δύο, από τους οποίους ο πρώτος είναι ο σημερινός γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ηλίας-Μιλτιάδης Κλάπας. Η προκήρυξη απαιτούσε οκταετή τουλάχιστον αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Κατά σύμπτωση, ο κ. Κλάπας έχει διατελέσει 8 χρόνια δήμαρχος Πρέβεζας.
Εξωφρενική όμως είναι η βαθμολογία που συγκέντρωσε ο νέος ιδανικός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα ακαδημαϊκά του προσόντα (πτυχία, γλώσσες κλπ) πήρε 30 μόρια περίπου. Από τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις πήρε άλλα 20 μόρια. Και για το γεγονός ότι έχει διατελέσει δήμαρχος, αντιδήμαρχος και μέλος της ΚΕΔΕ ξαφνικά κερδίζει άλλα 190 μόρια!
Δηλαδή με άριστα το 1.000 ο κ. Κλάπας πήρε 238 μόρια συνολικά.
Τις μεθοδεύσεις αυτές της κυβέρνησης είχε καταγγείλει από τις αρχές Ιανουαρίου η ΝΔ, η οποία με στοιχεία που παρουσίαζε ανέφερε ότι από δεκάδες υποψηφίους που διεκδίκησαν μια θέση γραμματέα, επελέγησαν ελάχιστοι. Και όλως τυχαίως, ο ένας ήταν ο σημερινός διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ γενικός γραμματέας.
Όπως ανέφερε τότε η ΝΔ, η αρχή για να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κράτος και να υπονομεύσει μέσω του τετραετούς διορισμού των δικών του παιδιών κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια της επόμενης κυβέρνησης, ξεκίνησε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταναστευτικής Πολιτικής.