• First Top Stories

    Σχίσμα Τσίπρα-Τσακαλώτου στην κυβέρνηση, την ώρα που οι δανειστές πιέζουν για την αξιολόγηση

    Politico


    Μία εβδομάδα διορία. Αυτή είναι η προθεσμία που δίνουν οι δανειστές στην Αθήνα για να αναλάβει πρωτοβουλία και να παρουσιάσει μία σειρά προτάσεων για τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – αν αυτό δε γίνει εγκαίρως, τότε όλα δείχνουν πως θα ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση να αποδεχθεί τις απαιτήσεις που προβάλλει το ΔΝΤ για να μπει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ αυτών βεβαίως και την προκαταβολική νομοθέτηση μιας σειράς μέτρων για το δημοσιονομικό κενό του 2019.

    Ημερομηνία-ορόσημο είναι πλέον η 9η Φεβρουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Μέχρι τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει καταθέσει τις προτάσεις της, ώστε στη συνεδρίαση να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση. Σε αντίθετη περίπτωση, και με δεδομένο ότι πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται κατηγορηματικοί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα θα κληθεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Ταμείου.

    Τρεις μέρες νωρίτερα, βέβαια, υπάρχει ένα άλλο ορόσημο, που είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στο οποίο θα τεθεί το ζήτημα της Ελλάδας, με κεντρικό προβληματισμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ανάλογα με το τι θα προκύψει από αυτήν τη συνεδρίαση, πιθανόν να επηρεαστεί και η διάθεση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς το Ταμείο αναμένεται να εμμείνει στην δραστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μία απαίτηση με την οποία οι Ευρωπαίοι δεν… ενθουσιάζονται και συνήθως τη “μεταφράζουν” ως ανάγκη για επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.

    Το ζήτημα τώρα είναι αν η Αθήνα όντως θα κυνηγήσει όσο μπορεί τη συμφωνία στις 9 Φεβρουαρίου. Κι αυτό γιατί ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να θέλει μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, έστω και με βαριά μέτρα, προκειμένου να κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση και να μην μπούμε σε περιπέτειες (καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει ότι από τον Μάρτιο και μετά ξεκινά μία παρατεταμένη περίοδος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί έως τότε), η θέση του Μαξίμου φαίνεται πως είναι αυτή της “σκληρής διαπραγμάτευσης”, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει κίνδυνος να αναβληθεί επ’ αόριστον η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να αποφύγουν την κατακραυγή για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουν, όπως η μείωση του αφορολογήτου και η υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη δεκαετία.

    Πρόκειται για μία διαφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης που εκδηλώθηκε εν μέρει χθες στη Βουλή, με την ασυνήθιστη και έντονη αντιπαράθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, επειδή ο τελευταίος δεν του έδωσε το λόγο όταν τον ζήτησε.

    Την κόντρα μεταξύ Μαξίμου και Τσακαλώτου εντόπισε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, που σχολίασε: “Είναι εμφανής η διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Είναι απίστευτο το αυτογκόλ που έβαλε το κυβερνητικό στρατόπεδο. Απέδειξε ότι όσα είπε η ΝΔ για την διαπραγμάτευση είναι αληθή. Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι το 80% των θεμάτων της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει το non paper του Μαξίμου επιβεβαίωνε ότι έχει κλείσει μόνο το 35%”.

    Το θέμα είναι βέβαια ποιος θα επικρατήσει σε αυτήν την κόντρα, με διακύβευμα εν τέλει την ίδια την επιβίωση της χώρας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχονται τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ – Αγωνιούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίδραση Ψυχάρη για Τσίπρα: «Έπεσες σε γκάφα, ψεύδεσαι!»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις: Δεν έρχεται η τρόικα στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ