Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Έντονο παρασκήνιο: Πότε θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Όλα τα ονόματα

αρειος παγος

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης «κράτησαν», για λίγο παραπάνω, «ορφανή» τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου. Το υπουργικό συμβούλιο, που αναμενόταν μέσα στις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη να επιλέξει το διάδοχο της Βασιλικής Θάνου, πήρε άτυπη… παράταση. Και από εβδομάδα, τα σπουδαία…

Μετά την αποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν και την επιστροφή του πρωθυπουργού και των υπουργών του από τη ΔΕΘ, αναμένεται η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον ανώτατο δικαστή που θα βρεθεί στην κορυφή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης και θα φέρει την ευθύνη της περαίωσης «καυτών» υποθέσεων (πολλές εξ αυτών με πολιτικές προεκτάσεις και ακόμα περισσότερες με επιχειρηματικό ενδιαφέρον) αλλά και της επαναφοράς της νηνεμίας για τους λειτουργούς της Θέμιδος.

Οι διεργασίες για την επιλογή του νέου προέδρου έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Εντός κυβέρνησης αλλά και στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός  Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα είναι εκείνος που θα κάνει την πρόταση για το νέο εκλεκτό στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας. Ωστόσο, η δική του γνώμη ενδέχεται να προσκρούει στις επιθυμίες άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου. Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν πως δεν αποκλείεται μια ενδεχόμενη ασυμφωνία να είναι και ο λόγος που η θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου παραμένει κενή εδώ και 2 μήνες.

Όπως και να ‘χει, η αντίστροφη μέτρηση για τις πιο κρίσιμες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει ήδη αρχίσει. Και εκτός από αυτή του νέου προέδρου, θα πληρωθούν οι θέσεις των πέντε αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, που επίσης αποχώρησαν στις 30 Ιουνίου, λόγω συνταξιοδότησης.

Οι επικρατέστεροι

Η επετηρίδα (με τους αρχαιότερους και κατ’ επέκταση τους εμπειρότερους δικαστές) σπάνια πλέον τηρείται. >Στην κορυφή της επετηρίδας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γιαννακόπουλος (ο οποίος, μετά την αποχώρηση της κα Θάνου, εκτελεί χρέη προσωρινού προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο) και ακολουθούν, η Χρυσούλα Παρασκευά και ο Γεώργιος Σακκάς.

Και οι τρεις αντιπρόεδροι αποχωρούν, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας, από το Δικαστικό Σώμα τον Ιούνιο του 2018. Έχουν, δηλαδή, μπροστά τους μόνο ένα χρόνο θητείας. Μια ενδεχόμενη επιλογή ενός εκ των τριών ίσως να σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης, να ορίσει, σε ένα χρόνο από τώρα, το μεθεπόμενο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με 3ετή θητεία, από τους νέους αντιπροέδρους που φέτος θα προαχθούν.

Εάν η κυβέρνηση επιλέξει για νέο πρόεδρο στο Ανώτατο Δικαστήριο, έναν αντιπρόεδρο με ορίζοντα διετούς θητείας (να συνταξιοδοτείται, δηλαδή, τον Ιούνιο του 2019), τότε ως επικρατέστεροι φέρονται η  Ειρήνη Κιουρτσούγλου- Πετρουλάκη και ο πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών Δημήτρης Κράνης. Το τελευταίο διάστημα φάνηκε να επικρατεί αυτή η επιλογή (του προέδρου δηλαδή με διετή θητεία) και το όνομα του κου Κράνη είναι εκείνο που περισσότερο ακούγεται.

Το τρίτο σενάριο, που επίσης συζητήθηκε έντονα, είναι να γίνει «βουτιά» στην επετηρίδα και να επιλεγεί για νέος πρόεδρος, όχι ένας δικαστής με το βαθμό του αντιπροέδρου, αλλά με το χαμηλότερο του αρεοπαγίτη (αρκεί να έχει προϋπηρεσία τουλάχιστον 4 ετών σε αυτό το βαθμό). Σε αυτή την περίπτωση, ένα από τα ονόματα που «παίζει» για τη θέση του νέου προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας είναι αυτό του αρεοπαγίτη Βασίλη Πέππα. Εάν επιλεγεί θα έχει διετή θητεία, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το καλοκαίρι του 2019.