• First Top Stories

    Κυβέρνηση: “Πανηγυρίζει” για την άτακτη υποχώρηση προς τους δανειστές

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Το non paper του Μαξίμου για την επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς προφανώς αποσκοπούσε στο να μας αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις πιέσεις των δανειστών και παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις και τις θέσεις της. Όμως στην πράξη μάλλον συνέβη το ακριβώς αντίθετο: το non paper της κυβέρνησης αποτελεί ομολογία άτακτης υποχώρησης, υπό το βάρος των πιέσεων των δανειστών.

    Τι μας είπε ουσιαστικά η κυβέρνηση; Ότι με την επιστολή Τσακαλώτου αποδέχεται την απαίτηση των θεσμών για τη λειτουργία του “κόφτη” στις συντάξεις, καθώς σε περίπτωση που λόγω του “μποναμά” Τσίπρα στους συνταξιούχους πέσουν έξω τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016, τότε θα ενεργοποιηθούν αυτόματα αντισταθμιστικά μέτρα που θα πλήξουν τους ίδιους τους… ευεργετηθέντες συνταξιούχους!

    Και μπορεί στο Μαξίμου να υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πέτυχε το “ξεπάγωμα” των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος χωρίς να παραχωρήσει καμία νέα δέσμευση, όμως αυτοδιαψεύδονται με την εξής φράση: “σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%), τότε οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016”.

    Αν δεν είναι αυτό “νέα δέσμευση”, τότε τι είναι; Η κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχεται να ενεργοποιήσει αυτόματες περικοπές στις συντάξεις, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει ο επιθυμητό πλεόνασμα. Παλιά δέσμευση είναι αυτή;

    Είναι φανερό πως εδώ έχουμε μία υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, μία υποχώρηση που φυσικά στέλνει ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα εν όψει των εν εξελίξει διαβουλεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και των επικείμενων διαβουλεύσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρωσία: Απειλή για βόμβα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΔΕΗ βάλλεται πανταχόθεν και πάει για έμμεσο δανεισμό από τους πελάτες της – Δείτε πώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσοχή: Οι παγίδες που κρύβει η υποχρεωτική χρήση της πιστωτικής κάρτας



    ΣΧΟΛΙΑ