Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Σοκ από την παραδοχή του Γ. Χουλιαράκη: Μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019 ζητά το ΔΝΤ

Χουλιαράκης

Γιώργος Χουλιαράκης. Ετών 43. Αν. Υπουργός Οικονομικών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνδέει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με την άμεση προκαταβολική λήψη μέτρων 4,5 δισ. για το 2019, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017. Μάλιστα, τόνισε ότι η νομοθέτηση πρέπει να γίνει το 2016. 

Η θέση του Ταμείου, σύμφωνα με τον υπουργό, στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ίδιο εργαλείο που προβλέπει ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους του 2019 είναι αυτό που οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 θα έκλεινε με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% ενώ εμφανίσαμε πλεόνασμα 0,2% και ότι το 2016 θα έκλεινε με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% ενώ κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, με υπέρβαση 0,6% έναντι του στόχου.

Ο κ. Χουλιαράκης πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα.

Παράλληλα, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία και η ενίσχυση της ανάκαμψης, ενώ χαρακτήρισε “κλειδί” την άμεση ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο προϋπολογισμός του 2017 έχει στόχο την εμπέδωση και πλήρη ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, για να βγει η χώρα στις αγορές το 2017 και το 2018 να πετάξει από επάνω της τη διεθνή επιτροπεία, υποστήριξε ο υπουργός.

Τόνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2016 μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί επιτυχημένος, καθώς η υπέρβαση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η προσπάθειά μας θα βασιστεί στη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου “εκεί που δεν υπάρχει”, όπως είπε χαρακτηριστικά, “από την αναθεώρηση των δαπανών στα υπουργεία και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μια σειρά δράσεων, όπως το νομοσχέδιο που θα δίνει διευρυμένα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλοιοκτήτες vs ΠΝΟ: «Σεβαστά και δίκαια τα αιτήματά σας, αλλά αρκετά πια…»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απεργία ΠΝΟ: «Βαθαίνει» το χάσμα κυβέρνησης-ναυτικών – «Στενάζουν» τα αποκλεισμένα νησιά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κουρουμπλής: «Δεν θα κάνω ήρωες κάποιους – Ακατανόητη η απεργία της ΠΝΟ»