Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ “εδώ και τώρα” ζητά το ΔΝΤ – Στην κυβέρνηση απειλούν με πολιτικές εξελίξεις

Eurogroup

Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος ΕΚΤ

Μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ  απαιτεί από την ελληνική πλευρά το ΔΝΤ, τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα, αποκάλυψε ανώτατος αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνησης αλλά και καμία άλλη, δεν μπορεί να τα συνυπογράψει.

 

Σύμφωνα με την πηγή, το ΔΝΤ θεωρεί πως μόνο με αυτά τα μέτρα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% την περίοδο 2019-2020.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι Ευρωπαίοι δανειστές αντιπρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση να περιληφθεί όρος στην «πολιτική συμφωνία» που θα συναφθεί στο Eurogroup, τον Δεκέμβριο, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, την οποία όμως η κυβέρνηση απέρριψε.

«Δεν θα μπούμε σε συζήτηση για καινούργια μέτρα που θα νομοθετήσουμε από τώρα. Θα ήταν αντιδημοκρατικό και ανέντιμο να δεσμευτούμε για μέτρα το 2019-2020, ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και εκλογές ως τότε. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει μέτρα για μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ ή περικοπή στις συντάξεις» τόνισε.

Στην ερώτηση «αν μια τέτοια απαίτηση πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις» απάντησε πως «αυτό που το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν και οι δανειστές», εννοώντας πιθανώς πως ενδεχομένως να μην επιμείνουν έως τέλους για περαιτέρω μέτρα.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο θα υπάρξει συμβιβασμός στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «ή σε ένα επόμενο πριν τα Χριστούγεννα», λόγω και των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να νομοθετήσει έως και τις αρχές Ιανουαρίου τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν.

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει μια επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2019, αν και πιστεύει ότι και το ΔΝΤ ακόμα θεωρεί άδικο να προβλεφθούν «οριζόντιες» περικοπές και όχι στοχευμένα μέτρα.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι, ενώ «το Μνημόνιο έλεγε για σταθερά υψηλά πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά, στο Eurogroup το κείμενο μιλούσε για μια δεκαετία ακόμα, αλλά η κυβέρνηση αντέδρασε και προτιμήσαμε τον όρο “μεσοπρόθεσμα”. Τώρα το θέμα είναι “πού θα κάτσει η μπίλια”, ανάμεσα στις προτάσεις που συζητιούνται για αρκετά χρόνια ή για “μηδέν χρόνια”, που λέμε εμείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαπραγμάτευση: Δεν αλλάζει στάση το ΔΝΤ – Απαιτεί αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Ακόμα πιο σκληρά μέτρα ζητά το ΔΝΤ. Συντάξεις και αφορολόγητο πάλι στο προσκήνιο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαπραγμάτευση: Στην… εντατική η χώρα μετά τη στυγνή ομολογία Τσακαλώτου – 4 δισ. ευρώ τα μέτρα που έρχονται