• First Top Stories

    Θεσμοί vs Αχτσιόγλου: Σκληρό μπρα ντε φερ για τις ομαδικές απολύσεις

    • NewsRoom


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η «καυτή» διαπραγμάτευση κυβέρνησης-Θεσμών για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση κυβέρνησης –θεσμών για το νέο Εργασιακό η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία είναι προγραμματισμένη να εκδοθεί σήμερα.

    Όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί όχι μόνο θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρω-δικαστηρίου σε ο,τι αφορά την ΑΓΕΤ, αλλά και θα τις χρησιμοποιήσει ως πιλότο για τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

    Σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα του Ευρω-δικαστηρίου, η κρατική προέγκριση των ομαδικών απολύσεων είναι μη συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο.

    Αν αυτή η εισήγηση γίνει δεκτή από το Ευρω –δικαστήριο, τότε υπονομεύεται η κυβερνητική θέση η οποία προβλέπει τη διατήρηση της κρατικής προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις.
    Αντίθετα, οι θεσμοί υποστηρίζουν την κατάργηση αυτής της προέγκρισης, αλλά και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.Πάντως η υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε πως αντιστέκεται «ιδίως» στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

    Το ξεκαθάρισμα στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων με βάση την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ, θα μπορούσε να συμβάλλει συνολικά στη διαμόρφωση μίας τελικής συμφωνίας κυβέρνησης –θεσμών σε σχέση με το νέο Εργασιακό, κυρίως σ΄ο,τι αφορά το μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ