Βασιλική Θάνου. πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου
Σε ένα βαρύ αποτέλεσμα για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κατέληξε η πρωτοβουλία της Β. Θάνου να ανοίξει θέμα αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών. Με συντριπτική πλειοψηφία 40 έναντι 25, η Διοικητική Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών.
Όμως σημαντικό είναι το γεγονός,ότι και οι 25 ανώτατοι δικαστικοί που μειοψήφισαν, έκριναν μεν, ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών αλλά όχι για τώρα, όπως ήταν το αρχικό ερώτημα της Προέδρου προς την Ολομέλεια, καθώς τελικά μετά από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, τελικώς το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Ολομέλεια ήταν:
“Αν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα 1975 ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων”.
Η Ολομέλεια των Εισαγγελέων
Νωρίτερα, ούτε ένας από τους αντεισαγγελείς του Αρείου – Πάγου, συμπεριλαμβανομένης της εισαγγελέως Ξ. Δημητρίου, δεν συντάχθηκε με την άποψη της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι μπορεί να αυξηθεί, εκτός συνταγματικής αναθεώρησης, η ηλικία συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων.
Δώδεκα ήταν οι παριστάμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί, δώδεκα και οι ψήφοι ότι μόνον στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά σε καμία περίπτωση με νομοθετική η άλλη ρύθμιση.
Η διοικητική Ολομέλεια των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε για να γνωμοδοτήσει για το θέμα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν της προτάσεως της κ.Θάνου, η οποία συνταξιοδοτείται το καλοκαίρι. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εκφράζει την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει τώρα αλλαγή και οι δικαστικοί να συνταξιοδοτούνται στα 70 τους χρόνια και όχι στα 67 που ισχύει σήμερα.
Οι εισαγγελείς ομόφωνα απάντησαν:
” Τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ΄άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος”.
Στη Διοικητική Ολομέλεια συμμετείχαν 12 από τους 17 που υπηρετούν στην Εισαγγελία, με πέντε να απουσιάζουν δικαιολογημένα για λόγους υγείας ή υπηρεσιακούς.
Με δεδομένη την ομόφωνη απόφαση των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών που απέρριψαν το ενδεχόμενο ρύθμισης στον παρόντα χρόνο του θέματος παρατάσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών, τοποθετήθηκαν και για την μελλοντική περίπτωση, όποτε η συνταγματική αναθεώρηση δρομολογηθεί και γίνει.
Δύο οι προτάσεις που τέθηκαν και έλαβαν από έξι ψήφους η καθεμία.
* Πρέπει να εξεταστεί θετικά η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών.
*Το θέμα αυτό τώρα είναι άκαιρο και θα εκφέρουν γνώμη όταν η αναθεωρητική λειτουργία θα είναι ζώσα.
Σε λίγη ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η Ολομέλεια των αρεοπαγιτών υπό την κα Θάνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος σκαρφίστηκε την επίθεση εναντίον της Μαρέβας Μητσοτάκη;
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το in.gr συγκλονίζει: «Το λουκέτο φαίνεται πλέον αναπόφευκτο»