Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

«Θα πεις το Δεσπότη Παναγιώτη»: Το νέο επιτραπέζιο παιχνίδι του υπουργείου Οικονομικών

Λώρη Κέζα, δημοσιογράφος

Λώρη Κέζα, δημοσιογράφος

Κάθονται στο υπουργείο Οικονομικών και παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες λέγεται «Θα πεις το Δεσπότη Παναγιώτη». Τα στελέχη του υπουργείου είναι παίκτες και κάθε πιόνι αντιστοιχεί σε κατηγορία φορολογούμενων. Κερδίζει αυτός που κρατά περισσότερες ώρες τον φορολογούμενο πάνω στην πίστα. Λέγεται ότι ορισμένες παρτίδες θυμίζουν σκακιστικό πρωτάθλημα καθώς διεξάγονται αναρίθμητες μέρες. Τα πιόνια είναι εκεί και έχουν στόχο να μαζέψουν μέχρι και 44 δικαιολογητικά ώστε να έχουν ελαφρύνσεις στη φορολογική δήλωση.

Το νέο επιτραπέζιο είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα στο Φιδάκι ο Διαμαντής (όπου το πιόνι ανεβαίνει, ανεβαίνει μέχρι να πέσει πάνω στο φίδι και να πάει στον πάτο) και τη Μονόπολη όπου το πιόνι κάνει γύρους ατέρμονα. Ας δούμε μερικά από τα πιο ευφάνταστα δικαιολογητικά που ζητούνται.

Φορολογούμενος που έχει παραδώσει πινακίδες αυτοκινήτου πρέπει να αποδείξει ότι τις παρέδωσε. Πρέπει λοιπόν να πάει να στηθεί σε μια ουρά της εφορίας για να πάρει την «απόδειξη ακινησίας» που θα παραδώσει στην εφορία. Δεν μιλάμε για όχημα που κυκλοφορούσε σε άλλη χώρα ούτε για προπολεμική αντίκα. Μιλάμε για αυτοκίνητα που έχουν ακινητοποιηθεί πρόσφατα. Λεπτομέρεια. Οι πινακίδες παραδίδονται στην υπηρεσία όπου ο φορολογούμενος υποβάλλει δήλωση εισοδήματος. Εντάξει, δεν λειτουργεί αυτό το πράμα που μοιάζει με τηλεόραση και το έχουνε πάνω στα γραφεία. Τηλέφωνο δεν έχουν για να επικοινωνεί ο ένας όροφος με τον άλλο;

Φορολογούμενος που έχει κενό κάποιο ακίνητο για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών πρέπει να αποδείξει πως έκοψε την παροχή ρεύματος. Για να πάρει βεβαίωση θα πρέπει να πάει σε κατάστημα της ΔΕΗ. Πρακτικά, με αληθινό παράδειγμα: θα πάει τις 7:38 το πρωί, θα λάβει αριθμό προτεραιότητας 31, θα περιμένει δυο ώρες με το ρολόι. Το πιόνι δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει. Παιχνίδι είναι στο κάτω κάτω. Λεπτομέρεια. Στον λογαριασμό ρεύματος αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός φορολογικού μητρώου του χρήστη. Η διασταύρωση της πληροφορίας θα μπορούσε να γίνει με ένα κλικ, άντε με πέντε κλικ. Μην ισχυριστεί κανείς ότι αρκεί η φωτοτυπία λογαριασμού. Εναπόκειται στη γενναιοδωρία ή τα νεύρα του υπαλλήλου της εφορίας που ελέγχει. Καταγράφονται περιπτώσεις όπου πιάνει το λογαριασμό του ρεύματος, είναι όλα μηδέν και λέει «και πού το ξέρω εγώ ότι είναι κενό το ακίνητο;». Στην απάντηση «μα, και η ΔΕΗ το ίδιο θα σας πει, ότι δεν έχει κατανάλωση ρεύματος» αρθρώνεται το επιχείρημα «άλλο να έχω βεβαίωση κι άλλο το λογαριασμό».

Αυτές είναι δυο κραυγαλέες περιπτώσεις, εντελώς ενδεικτικές της λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Ενός κράτους που σε βάρος του πολίτη παίζει παιχνίδια χωρίς να υπολογίζει ότι ο πολίτης δεν είναι πιόνι, είναι άνθρωπος, με περιορισμένο χρόνο και απείρως καλύτερα πράγματα να κάνει από το να κατασκηνώνει σε δημόσιες υπηρεσίες.