Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και “κατεβαίνουν” στο κέντρο της Αθήνας με τα τρακτέρ, αποφασισμένοι να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά την απόφασή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και νέα μπλόκα καλούν σε συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα την ερχόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα αποφάσισαν να κάνουν διαδηλώσεις σε κάθε νομό έξω από υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα, 11 ομοσπονδίες και δεκάδες επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα, όπου συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια, το μεσημέρι της Τρίτης.
Οι αγρότες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, ζήτησαν συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος) την Παρασκευή, τονίζοντας πως σκοπό έχουν να κατατεθούν τα αιτήματά τους ώστε η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Βαγγέλης Αποστόλου, κλείστηκε ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών για τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ύστερα από σχετικό τηλεφωνικό αίτημα που έγινε και στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν τα αιτήματα των αγροτών, προκειμένου να δοθούν λύσεις. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος.
Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πάντα ανοιχτοί στον εποικοδομητικό διάλογο, ώστε οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «να μας καταθέσουν και να μας αναλύσουν τα αιτήματα και τα προβλήματά τους και αν διαπιστώσουμε ότι κάπου μπορούμε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις, να τις κάνουμε». Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο πρωτογενή τομέας είναι ένας κλάδος που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με «όλες της τις δυνάμεις» και πρόσθεσε: «έχουμε αποδείξει ότι εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, εμείς είμαστε δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας».
Νωρίτερα, στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Αποστόλου πως λένε ψέματα, όταν αναφέρουν ότι οι αγρότες ζουν καλύτερα από τους άλλους, και τόνισε ότι «ελάχιστοι αγρότες πήραν ζεστό χρήμα, ενώ όσοι χρωστούσαν στην εφορία, λόγω της έλλειψης του ακατάσχετου τελικά δεν μπήκαν χρήματα στο βιβλιάριο».
Ο κ. Μπούτας επεσήμαινε πως ότι κέρδισαν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες το πέτυχαν με αγώνες, ενώ αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούν τους αγώνες, είπε πως όλους αυτούς «τους πονάει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα το οποίο εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων».
Σε σχέση με τα αιτήματά τους από τους ομιλητές, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού που ζητούν οι αγρότες, στο ζήτημα του φορολογικού και το αίτημα τους για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, αλλά και το αίτημα για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Στον απόηχο της πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες ανακοίνωσαν για την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017 την πρώτη διαμαρτυρία και συμβολική κατάληψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.
Η κινητοποίηση διοργανώνεται από αγρότες του μπλόκου της Μελούνας και το ραντεβού δίνεται στο κόμβο του Αργυροπουλίου στις 11:00 το πρωί, όπου οι συγκεντρωμένοι αγρότες θα μεταβούν στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.
Δυναμικές κινητοποιήσεις και στην Κεντρική Μακεδονία
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους είναι οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής.
Αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. «Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα σκληρύνουμε τη στάση μας» επισημαίνουν. Κλειστή, πάντως, εξακολουθεί να είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.
Αύριο, Πέμπτη, από τις 12 το πρωί, αναμένεται να ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.
Στην κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, θα συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο, ενώ ο προγραμματισμός αφορά τη μετάβασή τους στο σημείο με αγροτικά οχήματα και λίγα τρακτέρ, καθώς -όπως υπογραμμίζεται- η κινητοποίηση θα είναι συμβολική.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς παραμένουν από τις 30/1 στο μπλόκο τους στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Από τις 2/2 παραμένει το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και ειδικότερα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.
Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και εκείνοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας.
Σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στήνεται αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης, ενώ στην τελικη ευθεία βρίσκεται και η προσπάθεια για μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης, αλλά σε κάθε περίπτωση το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή θα ανακοινωθεί επίσημα τις προσεχείς ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Δικαιοσύνη μίλησε: Στη φυλακή ο Άρης Φλώρος για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας φοιτητής ο Mιχαήλ Ματθαιάκης γράφει ένα κείμενο που σοκάρει: Ενεργοποιήστε τα λαμπρά μυαλά της χώρας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι τράπεζες στα χρόνια της κρίσης. Τι δείχνουν τα νούμερα