Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Ο Άρειος Πάγος θα “εξαφανίσει” τα 600 δισ. του Σώρρα;

Σώρρασ

Στον Άρειο Πάγο κρίνεται σήμερα η δικαστική απόφαση που έγινε “όπλο” στην προπαγάνδα του Αρτέμη Σώρρα.  Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποφασίσει εάν θα “εξαφανίσει” μια απόφαση που δέχεται ότι ο Σώρρας είναι και διαχειριστής 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έτοιμος να σώσει την Ελλάδα από τα χρέη της.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου ήταν εκείνη που άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου για την υπ’αριθμόν 67650/2013 απόφαση του Η’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Το δικαστήριο τότε είχε αθωώσει τον  Αρτέμη Σώρρα και τον συγκατηγορούμενο του Εμμανουήλ Λαμπράκη από την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων από κοινού.

Ακόμα κι αν ο Άρειος Πάγος προχωρήσει στην αναίρεση της απόφασης, δεν σημαίνει ότι ο κ.Σώρρας και ο συνεργάτης του θα δικαστούν ξανά. Η «εξαφάνιση» της απόφασης ωστόσο θα αποτελεί μια νέα νομολογία, την οποία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο “πολυδισεκατομμυριούχος” για να πείθει φορολογούμενους και οφειλέτες να μην πληρώνουν το Δημόσιο με χρήμα αλλά με τα ομόλογά του.

Τι έλεγε η απόφαση του Πρωτοδικείου για τα δις του Σώρρα

Το 2013, ο πρωτοδίκης, για να καταλήξει στην αθωωτική απόφαση, είχε δεχθεί ότι «ο Αρτέμης Σώρρας, δυνάμει αμετακλήτου πληρεξουσίου τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αποθεώνοντας μάλιστα τον ίδιο και τον συγκατηγορούμενο του ότι κινήθηκαν «από αγαθά κίνητρα, ωθούμενοι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν το κράτος να σωθεί από τη δεινή οικονομική κρίση».

Στο σκεπτικό της απόφασής αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το ποσό των 600 δις βρίσκεται σε έξι γραμμάτια του Αμερικανικού Ταμείου, ονομαστικής αξίας έκαστο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λήξεως το μήνα Αύγουστο του 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας»

Το Πρωτοδικείο είχε δεχθεί ότι ο Σώρρας, που ό,τι ισχυριζόταν κρίθηκε ως αληθές, θέλει να χορηγήσει το αμύθητο ποσό στο ελληνικό κράτος υπό τη μορφή δανείου με διάρκεια αποπληρωμής τα 100 χρόνια και με επιτόκιο 0,5% !  Ο δικαστής μάλιστα στο σκεπτικό του είχε αναλύσει και τους όρους που έθετε ο «εθνικός ευεργέτης» για να σώσει την Ελλάδα. Αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: «Οι όροι που έθεσε για την εκταμίευση του ποσού ήταν η διεξαγωγή λογιστικού ελέγχου για το χρέος…. και η διεξαγωγή έρευνας και η απόδοση ευθυνών σε όσους είχαν στη διαχείρισή τους δημόσιο χρήμα».

«Ουδόλως – συνεχίζει ο πρωτοδίκης για τη δίκη του 2013 – αποδείχθηκε η ανυπαρξία των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή η πλαστότητα των τίτλων των ομολόγων».

Για τον δικαστή, ο κ.Σώρρας δεν είχε κίνητρο να ανατρέψει την πολιτική κατάσταση αφού είχε ενημερώσει για την πρότασή του να εξαγοράσει το χρέος όλα τα θεσμικά όργανα «γεγονός που δεν πράττει όποιος επιθυμεί να σφετεριστεί εξουσία».

Η αναίρεση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Στην έκθεση αναίρεσης η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου ( που ασκήθηκε μετά από αναφορά δικηγόρου) παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η παραπάνω απόφαση πάσχει πολλαπλώς. Όπως αναφέρει:

Α) Το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν διέλαβε στην απόφασή του ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία αφού δεν εκτίθενται σε αυτή με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

Β) Δεν προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης κατά τρόπο αναμφίβολο ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του και εξετίμησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και όχι μόνο μερικά εξ αυτών κατ’ επιλογή, διαλαμβάνοντας ελλιπή, ασαφή και αντιφατική αιτιολογία. Ειδικότερα, δεν παρατίθενται στην απόφαση τα αποδεικτικά μέσα από τα οποία συνήχθησαν τα πραγματικά περιστατικά. Δεν διέλαβε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς την ύπαρξη του υπέρογκου ποσού των 600 δις δολαρίων ενώ αναφέρει αορίστως και δεν προσδιορίζει δυνάμει ποιου πληρεξουσίου ο Αρτ.Σώρρας είναι διαχειριστής του αμύθητου ποσού. Επίσης δεν προσδιορίζει τα ακριβή στοιχεία των 6 διεθνών γραμματίων, ούτε πού ακριβώς φυλάσσονται αλλά αόριστα ότι «βρίσκονται κατατεθειμένα σε κεντρική τράπεζα του Καναδά.

Γ) Είναι ασαφής και αντιφατική η αιτιολογία καθόσον ενώ αρχικά δέχεται ότι τα 600 δις φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ακολούθως η απόφαση αναφέρει ότι «το ποσό ο  Σώρρας προτίθεται να το χορηγήσει στο ελληνικό κράτος.

Δ) Αντιφατικά και εσφαλμένα η απόφαση ερμηνεύει ότι δεν δημιουργήθηκε καμία ανησυχία στους πολίτες ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος από τους ισχυρισμούς Σώρρα για την αμύθητη περιουσία του.΄

Τα μέτωπα του κ.Σώρρα με τις δικαστικές και φορολογικές αρχές παραμένουν πολλά. Σε εξέλιξη βρίσκονται εισαγγελικές έρευνες για τα έργα και τις ημέρες εκείνου και των συνεργατών του αλλά και για το εάν η “Ελλήνων Συνέλευσις” δρα ως εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα οι φορολογικές αρχές “ξεσκονίζουν” δραστηριότητες του κ.Σώρρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χωρίς ΔΝΤ, δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:The Economist Intelligence Unit: Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣτΕ: Ασφαλής χώρα η Τουρκία για τους πρόσφυγες – Η Ολομέλεια θα κρίνει οριστικά