Σαφή και σκληρή απάντηση έδωσε ο Γ. Στουρνάρας σε όσους επιμένουν πως η λύση για έξοδο από την κρίση είναι η επιστροφή στο ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος αναφορικά με την δραχμή είπε: «Κάνουν λάθος όσοι επαναφέρουν θέμα δραχμής και Grexit. Αυτό δεν προκύπτει από καμία οικονομική ανάλυση. Η βελτίωση ανταγωνιστικότητας έχει ήδη επιτευχθεί. Το να φύγεις από το ευρώ δεν είναι απλή υποτίμηση. Είναι αλλαγή νομίσματος. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Έχουμε υποχρεώσεις σε ευρώ και όλοι θα ζητάνε ευρώ. Θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε. Οσοι λένε αυτές τις ανοησίες υποστηρίζοντας ότι δεν θα συμβεί και τίποτα αν φύγουμε από το ευρώ ας ταξιδέψουν στην Βόρειο Κορέα να καταλάβουν τι θα συνέβαινε».

Ποιοι ζητούν επιστροφή στην δραχμή

Ένας από εκείνους που υποστηρίζουν με θέρμη την επιστροφή στη δραχμή είναι ο  καθηγητής Οικονομικών του ΔΠΘ Διονύσης Χιόνης. Ο κος Χιόνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Φτάσαμε στα όρια της απρέπειας και του σκοταδισμού.

Αυτός ο σκοταδισμός του να κάνουμε μια δημόσια συζήτηση, δημόσιο διάλογο χωρίς πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος και να κάνουμε με φετίχ και με επιθετικότητα νομίζω ότι δεν βοηθάει. Δεν βοηθάει πολύ  περισσότερο από κανάλια που θέλουν να λένε ότι είναι πολιτισμένα, κανάλια τα οποία θέλουν να λένε ότι προάγουν τις δημοσιογραφικές αξίες και στέκονται επάξια στον πολιτικό βίο και στο δημοσιογραφικό χώρο. Εγώ αυτό που θα ήθελα να πω και να απευθύνω και μια γενικότερη έκκληση είναι ότι πρέπει να συζητάμε τα προβλήματά μας γιατί όπου δεν τα συζητήσαμε δεν είχαμε καλό τέλος. Δεν είχαμε καλό τέλος ούτε με την περίπτωση της διαχείρισης των μνημονίων, ούτε με την αναδιάρθρωση του χρέους. Γενικότερα αυτός ο οικονομικός σκοταδισμός μόνο συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί και δεν νομίζω ότι μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο» .

Στουρνάρας
Ο Δ. Χιόνης

Εξηγώντας τις θέσεις του, ο οικονομολόγος δηλώνει ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που επιτάσσουν τη συζήτηση για τη δραχμή και αν κάτι πρέπει να κάνει η κοινωνία, είναι να αφουγκραστεί τον ίδιο της τον εαυτό: «Το θέμα της δραχμής δεν το φέρνει ούτε ο Χιόνης, ούτε ο Λαπαβίτσας, ούτε κανένας άλλος. Η αναγκαιότητα της Ελλάδος έρχεται μέσα από την ανικανότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά προβλήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έρχεται μέσα από την ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία φάνηκε με τις ανακοινώσεις του διεθνούς νομισματικού ταμείου και τις διαφωνίες εντός Eurogroup, εντός τρόικας, εντός θεσμών, να χειριστούν βασικά πράγματα. Έρχεται από το γεγονός ότι 8 χρόνια λέμε τα ίδια πράγματα, έχουμε βαρεθεί να λέμε τα ίδια πράγματα και έρχομαι εγώ και λέω το εξής: να βάλουμε και ένα δυο βαθμούς ελευθερίας και κάποια άλλα οικονομικά εργαλεία, τα οποία δεν τα είχαμε μέχρι τώρα, μήπως μπορούν αυτά να δώσουν κάποια λύση στο θέμα της ανεργίας, στο θέμα της τεράστιας φτωχοποίησης που έχει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός, στο θέμα της εξόδου από την κρίση.

Αυτό γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και την οδήγησε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε στις ΗΠΑ και οδήγησε σε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική ανατροπή και θα οδηγήσει και τους Ευρωπαίους πολίτες να προκαλέσουν μια μεγάλη ευρωπαϊκή ανατροπή».

Το «μάζεμα» Ξυδάκη και η επιστροφή στη δραχμή

Στο ίδιο μοτίβο και οι δηλώσεις του  κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, που είπε τον Ιούνιο του 2015: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ξυδάκης

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία»».
Τέλος, επέρριψε ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους».

Στουρνάρας
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης

Αν και μετά τον σάλο που προκληθεί τότε ο κ. Ξυδάκης με ανάρτηση του στο Facebook είχε… κάνει πίσω, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής  επανήλθε.

Όπως είπε αρχικά, κάποιοι έσπευσαν «να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της» και εξήγησε:

«Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό «πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές. Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα».

Όταν ρωτήθηκε αν μετά το σάλο θεωρεί ότι ήταν λάθος το timing απάντησε: «Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρρησία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η Λαγκάρντ ξαναχτυπά: Δεν μπορεί να γίνει ειδικό deal για την Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα δραχμής για την Ελλάδα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκκληση Στουρνάρα: Να κλείσει τώρα η αξιολόγηση -Αργότερα θα είναι πολύ αργά