• First Top Stories

    Ντάισελμπλουμ: Τέλος στα όνειρα της κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

    Ντάισελμπλουμ

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem


    Τέλος στις προσδοκίες της κυβέρνησης για μια έγκαιρη λύση στο πρόβλημα της μη ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης μέχρι το επόμενο Eurogroup βάζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

    Τις προηγούμενες ημέρες είχε επιχειρηθεί, με πρωτοβουλία των Ευρωπαίων και «μπροστάρη»  τον ίδιο τον κ. Ντάισελμπλουμ, να υπάρξει μια άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει εδώ και μήνες η διαδικασία ολοκλήρωσης του β΄αξιολόγησης, έπειτα και από την μονομερή -όπως χαρακτηρίστηκε από την Ευρώπη- απόφαση της κυβέρνησης να μοιράσει τον χριστουγεννιάτικο μποναμά στους συνταξιούχους αλλά και τη στάση του ΔΝΤ.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η Ελλάδα επιθυμούσε να υπάρχει μια πολιτική λύση στο πρόβλημα κατά το επόμενο Eurogroup, με τις τεχνικές λεπτομέρειες να συζητούνται στη συνέχεια. Έτσι η χώρα θα μπορούσε να ελπίζει πως θα κατάφερνε να γίνει δεκτή στο πολυπόθητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πριν την έναρξη των εκλογών στην Ολλανδία (προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου).

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters, επανέλαβε τη θέση ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κρίνεται απαραίτητη για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως έχει δηλώσει άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, η χώρα του θα ακολουθήσει το Ταμείο στην έξοδο, αν το τελευταίο αποφασίσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «δεν αντιστοιχεί σε οξεία κρίση».

    Η ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης έχει τρίτο θέμα την Ελλάδα και, αντί να κάνει αναφορά σε «συμφωνία». Στην ανακοίνωση του Eurogroup για τα θέματα που θα συζητηθούν στις 20 Φεβρουαρίου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το Eurogroup θα εκτιμήσει την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εστιάζοντας σε σχέδια για την προώθηση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Οι εκθέσεις συντάσσονται από το προσωπικό της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΕΣΜ και του ΔΝΤ».

    Πλέον το κρίσιμο ραντεβού της 20ης Φεβρουαρίου μπορεί να θεωρείται χαμένο για την Ελλάδα και πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης μετατίθεται «εν εύθετω χρόνω».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: FT: H Eλλάδα στην «εντατική», το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλληνες τραπεζίτες εν δράσει: Κρίσιμα ραντεβού για επενδύσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τι κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ



    ΣΧΟΛΙΑ