Η Κέιτ Σμιθ, πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, μιλώντας για το Brexit στη διάρκεια του Delphi Economic Forum
Υπάρχει εθιμοτυπία, υπάρχουν και καλοί τρόποι. Την εθιμοτυπία δεν την διδάσκουν στα σχολεία αλλά σε γενικές γραμμές καθένας ξέρει ότι όταν υποδεχόμαστε τον εκπρόσωπο ενός κράτους, τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.
Ποια θα ήταν η υποδοχή της βασίλισσας της Αγγλίας αν δεχόταν να ανοίξει τις εργασίες ενός συνεδρίου; Ας φανταστούμε τη σκηνή και ας συγκρίνουμε με την υποδοχή που επεφύλαξαν οι διοργανωτές του Delphi Economic Forum στον Προκόπη Παυλόπουλο. Η αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών ήταν κατάμεστη και ο διάδρομος που οδηγεί στο βήμα των ομιλητών ήταν κατειλημμένος από άτομα που έψαχναν για κάθισμα, από κοπέλες που συνόδευαν τα άτομα που έψαχναν για κάθισμα και από αστυνομικούς που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τις κοπέλες που συνόδευαν τα άτομα που έψαχναν για κάθισμα.
Η βοή στην αίθουσα θύμιζε συνέλευση φοιτητών. Χωρίς να ανακοινωθεί η είσοδος του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να ζητηθεί η προσοχή του κοινού, ο διοργανωτής Συμεών Τσομώκος εισέρχεται συνοδευόμενος από έναν άλλο κύριο, με λευκά μαλλιά και αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία. «Μα καλά, γιατί μπαίνει σαν τον κλέφτη;» αναρωτιέται παράγοντας του τραπεζικού συστήματος βλέποντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαγκωνίζεται για να περάσει.
Διευκρίνηση: στην αίθουσα δεν ήταν μαζεμένοι φοιτητές αλλά ο ανθός της επιχειρηματικής, πολιτικής ζωής της Ελλάδας, διακεκριμένοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί με πεδίο την πολιτική, την ιστορία και την οικονομία, πρόσωπα αναγνωρίσιμα, διεθνούς βεληνεκούς.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου δεν σταμάτησαν να χτυπούν κινητά τηλέφωνα. Όχι μόνο δεν φρόντισαν να τα απενεργοποιήσουν αλλά ορισμένοι απάντησαν και συνομίλησαν ανερυθρίαστα. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ουκ ολίγοι σύνεδροι σχολίαζαν την ομιλία με ευφυολογήματα, όπως κάνουν τα άτακτα παιδιά σε σχολικές εορτές.
Η ίδια συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου με καταξιωμένους ομιλητές καταγράφεται σε όλες τις αίθουσες. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση πανεπιστημιακού από τη Βρετανία, βγαίνοντας από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση «Brexit: The impact on the UK and the EU», με διάρκεια 1 ώρα και 25 λεπτά. «Με πονάει το κεφάλι μου από τη φασαρία, θα πάω να κάνω παράπονα στους διοργανωτές, Πώς επιτρέπουν να μπαινοβγαίνει καθένας όποτε θέλει και να κάνουν τόσο θόρυβο;».
Η περιγραφή είναι απολύτως σωστή. Καθένας έμπαινε ή έβγαινε από την αίθουσα ανά πάσα στιγμή. Ένα συνεχές πέρα δώθε καθιστούσε υπερβολικά δύσκολη τη συγκέντρωση σε όσα ακούγονταν. Η πόρτα άνοιξε τουλάχιστον 20 φορές κατά τη διάρκεια των εργασιών, επιτρέποντας να φτάσει στην αίθουσα η βοή από το λόμπι. Μια συνεχής αναστάτωση με πιο χαριτωμένο το εξής περιστατικό. Στο βήμα των ομιλητών βρισκόταν η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ και επιχειρηματολογούσε υπέρ της διατήρησης καλών σχέσεων της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γυναίκα σύνεδρος (κλάκα κλούκα τα τακούνια) μπαίνει στην αίθουσα κρατώντας κύπελο με καφέ. Κοπέλα που εργάζεται στην ταξιθεσία πηγαίνει από πάνω της και εξηγεί ότι απαγορεύεται η κατανάλωση ποτών μέσα στην αίθουσα. Εξηγεί όρθια τους κανόνες και φεύγει με τον καφέ. Μετά από 1 λεπτό την πλησιάζει άλλη κοπέλα για να της δώσει πίσω τον καφέ λέγοντας «σας καταλαβαίνω, είμαι κι εγώ coffee addict. Πάρτε τον αλλά προσέξτε να μην χυθεί και λερώσετε».
Τι κρίμα μια τόσο ωραία διοργάνωση να υστερεί στη λεπτομέρεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια φιλελεύθερη επανάσταση»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για «ατύχημα» στο Αιγαίο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τόμας Βίζερ: Ξεχάστε τα όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ – Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα