• First Top Stories

    Reuters: ΔΝΤ και Ευρωπαίοι σε κοινό μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών


    Σε συμφωνία φαίνεται πως έχουν έλθει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας με το ΔΝΤ, για μια κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters.

    Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο, η πρόταση στην οποία καταλήγουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ και η οποία θα παρουσιαστεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τους θεσμούς, θα αφορά τη λήψη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018, με έμφαση στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στις περικοπές συντάξεων.

    Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, «υπάρχει συμφωνία να παρουσιάσουμε ενωμένο μέτωπο στους Έλληνες», και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες αξιωματούχους ήταν ακόμη ασαφές, όπως και το εάν η Αθήνα θα δεχόταν τις προτάσεις.

    «Θα δούμε τι θα βγει από τη συνάντηση», δήλωσε. «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας».

    Όπως σχολιάζει το Reuters, μια ενωμένη στάση μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι σημαντική, διότι διαφωνούν για μήνες σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να εμφανίσει η Ελλάδα το 2018 και να διατηρήσει για χρόνια μετά, καθώς και για το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους.

    Μία δεύτερη κοινοτική πηγή ανέφερε επίσης, ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

    «Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστούν να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους» έσπευσε να προσθέσει η ίδια πηγή. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση με τον κ. Τσακαλώτο θα αφορά κυρίως τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όχι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

    Η πρωτοβουλία είναι του κ. Ντάισελμπλουμ, που προσπαθεί να κλείσει την ελληνική αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να μη συμπέσει το αδιέξοδο με τις εκλογές στη χώρα του, την Ολλανδία, στις 15 Μαρτίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Ντάισελμπλουμ: Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι στο τραπέζι της συνάντησης με τον Τσακαλώτο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγικό. Ο Τσίπρας φόρτωσε το χρέος με 11 δισ επιπλέον επειδή δεν έκλεισε την αξιολόγηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The wise man: Τι είπε ο Χουλιαράκης στο LSE και βαρέθηκαν όλοι; Στο χρέος τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής



    ΣΧΟΛΙΑ