Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Π. Τσάκος: Συνεχίζεται το σήριαλ με το Athos I παρά τη δικαίωση του εφοπλιστή. Η Citgo άσκησε έφεση

Παναγιώτης Τσάκος

Ο Παναγιώτης Τσάκος, επικεφαλής του ομίλου Tsakos Group

Όπως φαίνεται ο γνωστός Έλληνας εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος, δεν θα ξεμπλέξει εύκολα με τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει αναφορικά με το πρώην πλοίο Athos I της εταιρίας του Tsakos Shipping & Trading, η οποία ήδη διαρκεί πάνω από 10 χρόνια. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλιακή δικαιώθηκε πρόσφατα από αμερικανικό δικαστήριο, η εταιρία Citgo που κρίθηκε υπαίτια, άσκησε έφεση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στο τάνκερ Athos I (οδηγήθηκε σε διάλυση το 2008) της εταιρίας Tsakos Shipping & Trading, το οποίο το 2004 υπέστη ρήγμα από παρατημένη άγκυρα ενώ έπλεε στον ποταμό Delaware με προορισμό το διυλιστήριο της Citgo στο Paulsboro του New Jersey, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πετρελαιοκηλίδα.

Η Citgo άσκησε έφεση προκειμένου να ανατρέψει τη δικαστική νίκη της Tsakos Shipping & Trading και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η ίδια πρέπει να καταβάλει στις δύο πλευρές συνολικό ποσό 120 εκατ. δολ. ως υπαίτια για την πρόκληση της πετρελαιοκηλίδας.

Η εταιρία διύλισης με έδρα τη Βενεζουέλα κατέθεσε την αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο της Φιλαδέλφειας. Ο αμερικανός δικαστής Joel Slomsky, του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της ίδιας πόλης, επιδίκασε στην εταιρία του ομίλου Τσάκου και στην ασφαλιστική UK P&I Club το ποσό των 71,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη ζημιά στο Athos I. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 55,5 εκατ. δολ. για τη ζημιά και 16 εκατ. δολ. επιπλέον για τόκους.

Παράλληλα, η Citgo καλείται να πληρώσει επιπλέον 48,6 εκατ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία είχε αποζημιώσει την Tsakos για τα έξοδα καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας.

Οι τρεις πλευρές βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη δικαστική αίθουσα φιλονικώντας για το ατύχημα, το οποίο έλαβε χώρα όταν το δεξαμενόπλοιο υπέστη ρήγμα από μία άγκυρα που είχε εγκαταλειφθεί σε ένα αγκυροβόλιο κοντά στις εγκαταστάσεις της Citgo Asphalt Co, στο New Jersey.

Οι δικηγόροι της Citgo δεν έχουν ακόμα υποβάλει τα επιχειρήματα τους για την έφεση.

Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι της Citgo είχαν δηλώσει τον περασμένο μήνα στο TradeWinds, ότι ο πελάτης τους εξέταζε το ενδεχόμενο έφεσης με το σκεπτικό ότι δεν θα έπρεπε η εταιρία να κριθεί υπαίτια επειδή δεν είχε ανακαλύψει τα εμπόδια που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, πρόσφατα οι δικηγόροι της Tsakos επισήμαναν ότι εκτός από το ποσό που επιδίκασε στην εταιρία το δικαστήριο για τις ζημιές που υπέστη, το πιο ευχάριστο ήταν η δικαίωση του πλοίου, του καπετάνιου και του πληρώματος. Ο δικαστής έκρινε ότι το ατύχημα συνέβη παρά τις σωστές ενέργειες του πλοίαρχου και του πληρώματος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

 

http://www.mononews.gr/giannis-samartzis-exipnes-kinisis-ischiropii-stolo-tou-en-meso-krisis/72931