ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
Όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές με 7ετές ομόλογο μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να βρει πληθώρα αγοραστών, όχι μόνο επειδή η οικονομία της χώρας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν πολλοί τίτλοι με καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg, προεξοφλώντας, ουσιαστικά, την επιτυχή έκβαση της επικείμενης έκδοσης.
«Το κυνήγι των αποδόσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς είναι δύσκολο να βρει κανείς ελκυστικά ευρωπαϊκά ομόλογα», σχολίασε ο Δημήτρης Νταλίπης, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Alpha Trust Mutual Fund Management στην Αθήνα.
Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, έχοντας τεστάρει με επιτυχία τις αγορές τον Ιούλιο, με την πρώτη πώληση ομολόγου σε διάστημα τριών ετών και μετά το swap ομολόγων του Νοεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παγιώσει τις σχέσεις της με τους ξένους επενδυτές, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η επικείμενη έκδοση επταετούς ομολόγου από την Ελλάδα αποσκοπεί στην ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας για την περίοδο μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα “μαξιλάρι” ταμειακών διαθεσίμων ύψους 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου προκειμένου να εξασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους και άλλων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2019. Το ήμισυ αυτού του ποσού αναμένεται να προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να αντληθεί από τις αγορές μέχρι το καλοκαίρι. Οι επενδυτές, παρότι βλέπουν τις ελληνικές αποδόσεις να υποχωρούν τελευταία, υποστηρίζουν πως το χρέος της χώρας παραμένει ελκυστικό.
Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά
«Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά ακόμα και τώρα τα spread παραμένουν υψηλά» , σχολίασε ο Giuseppe di Mino, διευθυντής της Amber Capital στο Λονδίνο, ενώ πρόσθεσε: «θα εξετάσουμε τη συμμετοχή μας στη νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων όταν έρθει η ώρα». Σημειώνεται ότι η Amber Capital αγόρασε ελληνικά ομόλογα πέρυσι, ενώ κατέχει επίσης ποσοστό 1% στον ΟΤΕ.
Η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό 20ετίας, στο 1,25%, αυτόν τον μήνα, την ώρα που η απόδοση των 5ετών τίτλων της χώρας έχει υποχωρήσει πέριξ του 2,89% και αυτή των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 3,66%. Παρά την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των ελληνικών αποδόσεων, το κόστος εξυπηρέτησης χρέους παραμένει υψηλό για την Ελλάδα αν το συγκρίνει κανείς με την απόδοση του 1,4% που φέρουν οι 10ετείς τίτλοι Ισπανίας και 0,96% των αντίστοιχων γαλλικών ομολόγων.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Νταλίπης της Alpha Trust εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αντλήσει περίπου 3 δισ. ευρώ από την νέα έκδοση 7ετών ομολόγων, με επιτόκιο κοντά στο 3%, αναλόγως της επενδυτικής ζήτησης.
Στην περιοχή του junk οι αξιολογήσεις οίκων
Υπάρχει ένα θετικό momentum γύρω από την Ελλάδα αυτήν την περίοδο, σχολίασε ο Ioannis Sokos, στρατηγικός αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο, παρατηρώντας πως το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται από τα hedge funds στους real money επενδυτές, παρότι η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση εμποδίζει αρκετούς επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους αυτή την περίοδο.
Η Moody’s αξιολογεί με Caa2 τα ελληνικά ομόλογα, ήτοι 8 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η S&P δίνει αξιολόγηση B στα ελληνικά ομόλογα, διατηρώντας τα επίσης βαθιά στην περιοχή του junk.
«Βλέπουμε επίσης τη συνεχιζόμενη μεταβολή της ζήτησης από αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου σε λογαριασμούς πιο ρευστού χρήματος, αν και η πολύ χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση εμποδίζει πολλούς επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αυτή τη στιγμή», δήλωσε.
Παρά τις χαμηλές αξιολογήσεις, ο Nicholas Wall της Old Mutual εκτιμά ότι η ζήτηση για το ελληνικό επταετές θα είναι μεγάλη. «Εκτιμώ ότι το επιτόκιο για το ελληνικό επταετές ομόλογο θα διαμορφωθεί στο 3,25-3,30%», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το επόμενο βήμα για την χώρα είναι η έκδοση 3ετούς και 10ετούς ομολόγου προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην καμπύλη των ελληνικών αποδόσεων και να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο “μαξιλάρι” ρευστότητας.
Πότε θα έρθει η επόμενη έκδοση
Στο ίδιο δημοσίευμα, το Bloomberg εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πιθανό να προχωρήσει στην έκδοση τριετούς κρατικού ομολόγου πριν από τις 4 Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής των ιταλικών εκλογών, ώστε να αποφύγει ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές από την πολιτική κατάσταση στη γείτονα χώρα. Αυτό συνεπάγεται ότι η έκδοση του 10ετούς τίτλου θα γίνει αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους, ενδεχομένως πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 7ετές ομόλογο για 3 δισ.