Πενία τέχνας κατεργάζεται, ή αλλιώς η εκλογική συντριβή που έρχεται κάνει το Μέγαρο Μαξίμου όλο και πιο ευφάνταστο και εφευρετικό. Αυτή την φορά, κι ενώ η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη σε διάφορα εθνικά θέματα, το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού επέλεξε τη διαρροή φωτογραφιών με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα να ατενίζει το… απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους. Μοναδικός σκοπός της κίνησης αυτής, η επικοινωνιακή ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζεται αγέρωχος και ατάραχος να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον ουρανό του Αιγαίου, τα οποία ωστόσο συμβαίνουν στα… 6,5 χιλιόμετρα μακρυά.

Η ιστορία που συνοδεύει την διαρροή των φωτογραφιών θέλει τα φωτογραφικά ενσταντανέ να είναι τραβηγμένα περίπου την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά παρενοχλούσαν το Chinook, το οποίο μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, η ώρα που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες δεν επιβεβαιώνεται -μπορούσαν αν είναι τραβηγμένες οποιαδήποτε στιγμή όσο διαρκούσε η πτήση- και επιπλέον τα τουρκικά μαχητικά βρίσκονταν στα τέσσερα μίλια μακρυά, δηλαδή σχεδόν 6,5 χιλιόμετρα. Αδύνατον να βλέπει κανείς οτιδήποτε σε τέτοια απόσταση…

Επιπλέον, η ιστορία θέλει την τουρκική παρενόχληση -πέραν από αδιαμφισβήτητα προκλητική- να είναι επικίνδυνη και απειλητική για το ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο. Όμως, με μια ψυχραιμότερη ανάγνωση όσων συνέβησαν την 25η Μαρτίου και αυτός ο μύθος καταρρίπτεται. Οι ελιγμοί σε χαμηλό ύψος του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου, που τόσο δραματοποιημένα περιγράφηκαν, είναι αυτό ακριβώς που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Με άλλα λόγια, το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι δεν κινδύνευσε. Και πώς άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αφού, είπαμε, τα τουρκικά μαχητικά ήταν στα 6,5 χιλιόμετρα μακρυά…

Η τουρκική κίνηση δείχνει σαφώς την πάγια πρόθεση της Άγκυρας να προκαλεί -αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς- κι επ’ αυτού ήρθε χθες το απόγευμα το διάβημα διαμαρτυρίας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα. Τα τουρκικά μαχητικά ήθελαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους πάνω από το Αιγαίο, χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσης, κι ενώ μέσα στο ελικόπτερο επέβαινε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα με δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία το Αγαθονήσι είναι τουρκικό.

 Για να μην κατηγορούμε, όμως, μόνο τα τουρκικά μέσα για συμμετοχή στην προπαγάνδα του Ερντογάν, ας δούμε και την στάση φιλοκυβερνητικών μέσων από την εδώ πλευρά του Αιγαίου. Βρέθηκαν, λοιπόν, τα «πρόθυμα» μέσα ενημέρωσης για να παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, επιχειρώντας να… πουλήσουν το παραμύθι του αγέρωχου πρωθυπουργού, για να τονώσουν το πατριωτικό προφίλ του, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει ακριβώς εξαιτίας των επιλογών του στα εθνικά θέματα.

Ήταν η ημέρα που όσα κυβερνητικά στελέχη πήγαν να παρακολουθήσουν παρελάσεις σε πόλεις και χωριά, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, ήρθαν αντιμέτωπα με σφοδρές αποδοκιμασίες από πολίτες για την Συμφωνία των Πρεσπών και άκουσαν για άλλη μια φορά τις λέξεις «προδοσία» και «προδότες».

Εξάλλου λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αφήσει άφωνο το πανελλήνιο, όταν στην συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια αναγνώριζε δικαιώματα στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό». Και φυσικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο για την δήλωση αυτή.

Αξέχαστη είναι και η γκάφα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος προ ημερών είπε χωρίς περιστροφές: «Το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο, τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που φτάνει μέχρι την Κω και την Ρόδο».

Και συνέχισε: «Κοιτάξτε τον χάρτη. Το Καστελόριζο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο σταματάει κάπου… Υπάρχει μετά το Ικάριο και το Καρπάθιο. Επειδή υπηρέτησα στο ναυτικό σας το λέω. Δείτε έναν χάρτη. Το Αιγαίο για παράδειγμα δεν είναι κάτω από την Κρήτη».

Όλη αυτή η κακή εικόνα μιας κυβέρνησης, που δεν μπορεί να τοποθετηθεί δημοσίως σωστά επί των εθνικών θεμάτων, θίγοντας συχνά τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών, δεν μπορεί να διορθωθεί με φτηνά κόλπα, φωτογραφίες ενός «ψύχραιμου» και «αγέρωχου» ηγέτη, όπως και με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα φτάσει σε κάθε μεριά της Ελλάδας ακόμη και… κολυμπώντας.

Ούτε και οι περιφρονητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την Τουρκία («πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τσάμπα») μπορούν να πάρουν πίσω όσα έχουν συμβεί, ούτε και έχουν κάποιο νόημα, από την στιγμή που η Αθήνα ακολουθεί πολιτική καταλαγής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί του κυβερνητικού επιτελείου δεν μπορούν να σβήσουν την οργή που νιώθουν οι πολίτες για την Συμφωνία των Πρεσπών, για τις προκλήσεις του Ερντογάν, για τις γκάφες διαφόρων κυβερνητικών στελεχών, που μάλιστα με περισσή ευκολία κατατάσσουν όσους εκφράζουν δυσαρέσκεια σε ακροδεξιές περιθωριακές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι στριμωγμένοι στην γωνία από δικές τους πράξεις και παραλείψεις και δεν θα βγουν από εκεί τάζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, Μάιο, Ιούνιο ή Οκτώβριο, αυτό θα φανεί στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο Αγαθονήσι ο Αλέξης Τσίπρας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Τσίπρα