• First Top Stories

    Ο Τόσκας δεν θέλει να καθαρίσει το Πολυτεχνείο

    • Λώρη Κέζα


    Θα μπορούσε να γίνει μεγάλη ανάλυση για τον συμβολισμό: ο επικεφαλής της δημόσιας τάξης, πρώην αξιωματικός των τεθωρακισμένων, εύελπις στα χρόνια της χούντας, είναι σήμερα αρμόδιος για την προστασία της πορείας του Πολυτεχνείου.

    Ο Νίκος Τόσκας είχε την κλασική πορεία ενός παπανδρεϊκού: ήταν ένας προοδευτικός αξιωματικός που έζησε τον αποκλεισμό της παραμεθορίου για λίγα χρόνια αλλά με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη εξουσία μπήκε στα πολιτικά γραφεία, ανέλαβε πόστα και πρότεινε δραστικές λύσεις όπως το κλείσιμο στρατοπέδων που δεν έχουν στρατηγική σημασία. Την κατάλληλη στιγμή μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ και από σύμβουλος στρατηλάτης έγινε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας Πολίτη.

    Για την πορεία του Πολυτεχνείου έγινε σχεδιασμός για την φύλαξη της Αθήνας. Η πόλη θα μετατραπεί σε φρούριο. Ο Νίκος Τόσκας θα απλώσει αστυνομικούς σαν να απλώνει τραχανά. Θα τοποθετήσει 7.000 άτομα μπροστά από τη Βουλή, τα υπουργεία, τις πρεσβείες. Η πορεία θα διασχίσει την πόλη μέχρι την αμερικανική πρεσβεία και μετά μάλλον θα ακολουθήσουν τα γνωστά. Η πρόβλεψη είναι του αναπληρωτή υπουργού: «Πιστεύουμε ότι θα είναι ήρεμα τα πράγματα, ώστε να γίνουν οι διαδηλώσεις που παραδοσιακά γίνονται. Χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν πρέπει να προτρέχουμε, βέβαια, γιατί μπορεί να υπάρχουν και έκτακτες καταστάσεις. Ελπίζω να είναι μέσα στα πλαίσια τα συνηθισμένα».

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

    Ωραία διατύπωση: «στα πλαίσια του συνηθισμένου». Δυο μέρες πριν τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη έγιναν επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Πάλι. Για πολλοστή φορά μέσα στη χρονιά. Είναι η ρουτίνα των Εξαρχείων και της Πατησίων. Είναι ρουτίνα να καίγονται αυτοκίνητα και λεωφορεία. Είναι ρουτίνα να καίγονται κάδοι, να πέφτουν μολότοφ και η αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα. Είναι ρουτίνα να γίνεται πόλεμος σε αυτό το σημείο της Αθήνας.

    Θέλει άραγε ο Τόσκας να βάλει ένα τέλος στα επεισόδια που γίνονται με ορμητήριο το Πολυτεχνείο; Αν ήθελε, θα το είχε κάνει. Και μόνο από τη σύγκριση των δυνάμεων, φαίνεται ότι έχει την προοπτική της νίκης σε αυτόν τον πόλεμο. Οι 7.000 αστυνομικοί που χρησιμοποιούνται σήμερα ανήκουν στο ένα στρατόπεδο. Στο αντίπαλο στρατόπεδο προχθές πολέμησαν 150 άτομα. Οι γνωστοί ταραξίες έχουν πάντα την ίδια στρατηγική: πρώτα πετούν μολότοφ κάπου στο κέντρο της Αθήνας, στο κομμάτι Πανεπιστημίου, Σταδίου και μισή ώρα αργότερα βρίσκονται στην οδό Στουρνάρη.

    Οι ταραξίες των Αθηνών δεν αλλάζουν το σχέδιο της επίθεσης εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν απομονωθεί, συλληφθεί και τιμωρηθεί για τις καταστροφές. Δεν είναι δυνατόν να καταφεύγουν στο ίδιο δημόσιο κτήριο για να κρυφτούν. Το κράτος διαχρονικά, οι κυβερνήσεις διαχρονικά στηρίζουν τους αντιεξουσιαστές. Τους στηρίζουν με την αδράνεια, με την ανοχή, με την ανικανότητα, με τον φόβο μην τυχόν κατηγορηθούν για κρατική αγριότητα. Ο Νίκος Τόσκας, ο αξιωματικός του στρατού, εκείνος που θα έκανε στρατηγικό σχεδιασμό στα τεθωρακισμένα αν πηγαίναμε σε πόλεμο, κανονικά θα μπορούσε να τελειώσει με το φαινόμενο των ταραχών μέσα σε 3 μέρες. Θέλει άραγε;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πολυτεχνείο: 7.000 αστυνομικοί στους δρόμους -Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Τι γίνεται με τους άνεργους, που κυμαίνονται οι τιμές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίσκεψη Ομπάμα: Αυτό είναι το βίντεο που εκτοξεύει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο (video)



    ΣΧΟΛΙΑ