Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να βγει στις αγορές και ότι μπορεί να περιμένει για δύο χρόνια.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Τόνισε ωστόσο πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ’ αυτά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα και δεν έχει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια. Η Ιταλία έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους χρηματοδοτείται στο εσωτερικό της χώρας. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το ιταλικό χρέος έχει ωρίμανση μεγάλης διάρκειας. Ο μέσος όρος είναι στα 8 χρόνια, οπότε ο πλήρης αντίκτυπος των αυξανόμενων αποδόσεων θα εμφανιστεί μετά από 8 χρόνια.

Αναφορικά με το συσχετισμό της Ιταλίας με την Ελλάδα, αναφέρει ότι υπάρχει μικρός βαθμός μετάδοσης. «Στην ίδια την Ιταλία υπάρχει μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο», καθώς μειώνεται η αξία του ιταλικού χρέους που διακρατούν οι τράπεζες, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλάται στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
Πρόσθεσε ότι « ξέρουμε ότι υπάρχουν μία με δύο ελληνικές τράπεζες που έχουν τα δικά τους προβλήματα, όπως το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο των αντίστοιχων ιταλικών. Οπότε υπάρχει μία μικρή αλληλεπίδραση».
Όσον αφορά το θέμα περικοπών των συντάξεων, « εξετάζονται διάφορες πιθανότητες.  Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο δεν είναι αρκετά μεγάλος για να χρηματοδοτήσει τελείως την περικοπή των συντάξεων, που συμφωνήθηκε νωρίτερα».