Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Ο πολυσυλλεκτικός κ. Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Mε διαφορά λίγων ωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δυο κινήσεις, που ενώ φαίνονται αντιφατικές μεταξύ τους, είναι απολύτως ενδεικτικές της νέας τακτικής που έχει χαράξει το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το απόγευμα βρέθηκε στο αμφιθέατρο του Αθήνα 984, προκειμένου να παρουσιάσει από κοινού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Χρήστο Χωμενίδη το βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου με αντικείμενο την οικονομική κρίση. Πρόκειται για μια συλλογή άρθρων ενός θεωρητικού της σοσιαλδημοκρατίας, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε να παρουσιάσει μαζί με τις δυο πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Μάλιστα, από βήματος της εκδήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε κάλεσμα στους πολίτες που αντιστρέφονται το λαϊκισμό, που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και είναι σταθερά προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτικής της χώρας να συστρατευτούν με τη ΝΔ. Το κάλεσμα αυτό έγινε στη βάση της λογικής ότι πλέον τα κλασικά ιδεολογικά τείχη έχουν πέσει και ότι άλλα είναι στην παρούσα φάση τα ζητήματα που ενώνουν τους πολίτες.

Την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα την Τρίτη το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Πεντάγωνο, έχοντας στο πλευρό του τον νέο σκιώδη υπουργό Άμυνας Άδωνι Γεωργιάδη. Μπαίνοντας στο ίδιο πλάνο με δυο χαρακτηριστικά πρόσωπα της εθνικολαϊκής δεξιάς, τους κυρίους Καμμένο και Γεωργιάδη, και αναδεικνύοντας τα λεγόμενα εθνικά θέματα, θέλησε να απευθυνθεί στα… δεξιά του, καθώς πολλοί λένε ότι αυτό είναι το αδύναμό του σημείο λόγω και του φιλελεύθερου προφίλ που έχει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.

Οι δυο συμβολικές κινήσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ είχαν στόχο να καταδείξουν την πολυσυλλεκτικότητά του και τη δυνατότητά του να απευθύνεται σε διαφορετικά ιδεολογικά κοινά. Άλλωστε, και στον πρόσφατο εσωκομματικό ανασχηματισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να αξιοποιήσει πρόσωπα με αναφορές τόσο στον Κώστα Καραμανλή όσο και τον Αντώνη Σαμαρά, στέλνοντας το μήνυμα της ενότητας και της συστράτευσης όλου του κόμματος.

Η τακτική αυτή επί της ουσίας υπηρετεί τον κεντρικό στόχο που έχει θέσει τελευταίο διάστημα το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και ο οποίος δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία, οψέποτε γίνουν εκλογές. Στην Πειραιώς βλέπουν ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κάποιος προφανής κυβερνητικός εταίρος, καθώς με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπάρχει εμφανής απόσταση, ενώ το κόμμα του κ. Θεοδωράκη είναι στο όριο της εκλογικής επιβίωσης.

Ως εκ τούτου, στην ΝΔ έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, απευθυνόμενοι στους «πάντες» για επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, γνωρίζοντας ότι στην περίπτωση που γίνουν «επαναληπτικές» εκλογές αυτές θα είναι με τον νέο εκλογικό νόμο, στον οποίο προβλέπεται η κατάργηση του μπόνους τον 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Black Friday: Public, McArthurGlen, GAP και Media Markt με εκπτώσεις μέχρι και 80% – Δείτε αναλυτικά τις προσφορές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλησιάζει Black Friday: Δείτε που μπορείτε να ψωνίσετε με εκπτώσεις μέχρι και 75% (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα Δημοκρατία: Συνεδριάζει η ΚΟ το πρωί της Τετάρτης