• First Top Stories

    Ο ανασχηματισμός έγινε, τα προβλήματα παραμένουν

    • Contributor
    ανασχηματισμός


    Μπορεί ο ανασχηματισμός να έγινε, όμως, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό, τόσο σε σχέση με τους δανειστές όσο και με το εσωτερικό του κόμματός του. Εντός των επόμενων εβδομάδων κρίνεται η πορεία της αξιολόγησης και, εν πολλοίς, η τύχη της κυβέρνησης. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι κινήσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας δείχνουν ότι θέλει να κλείσει πάση θυσία τη συμφωνία με τους εταίρους. Η καυτά πατάτα είναι στα χέρια της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου, η οποία και καλείται να περισώσει ότι μπορεί από τις εργασιακές σχέσεις. Οι πιέσεις των εταίρων και ιδίως του ΔΝΤ σχετίζονται με την πλήρη κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικών συμβάσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων.

    Την ίδια στιγμή, η αλλαγή των κυρίων Σκουρλέτη και Δρίτσα από τα υπουργεία τους μπορεί εκ των πραγμάτων να οδηγήσει στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.α) που είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

    Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά για τον κ. Τσίπρα δεδομένου ότι οι επιλογές που έκανε είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις αποφάσεις του συνεδρίου.  Η πλειονότητα των οργανωμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε σθεναρά τον κ. Φίλη που είναι και το μεγάλο θύμα του ανασχηματισμού, αλλά και εξέφρασε-κείμενο πολιτικής απόφασης-την αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις.

    Βράζει ο χώρος της παιδείας

    Ήδη, στο εσωτερικό του κόμματος καταγράφεται ένα αυξανόμενο κύμα αντιδράσεων για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να ικανοποιήσει το αίτημα του κ. Ιερώνυμου-για «εκβιασμό» μίλησε ο κ. Φίλης-και να αντικαταστήσει τον υπουργό Παιδείας.  Το συγκεκριμένο υπουργείο αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική εστία τριβής, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις για την επιλογή του κ. Γαβρόγλου και πολύ περισσότερο για την συμμετοχή στο σχήμα του κ. Ζουράρι. Για τον κ. Γαβρόγλου ήδη έχουν αντιδράσει η πρώην υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θεοτοκάς. Μάλιστα, ο τελευταίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook για τον κ. Γαβρόγλου: «Και τώρα που ο εργολάβος των διαρροών προς τους πρυτάνεις, τους θεσμούς, τον ΟΟΣΑ, τα ΜΜΕ και τις κιτρινοφυλλάδες έγινε υπουργός, ποιος θα αναλάβει τα υδραυλικά του υπουργείου;».  Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος κατήγγειλε την επιλογή Ζουράρι, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Βάζεις ένα τέτοιο τύπο στο υπουργείο Παιδείας;  Είμαστε καλά; Γρήγορα αποπομπή, πριν γίνει διεθνές θέμα».

    Σε κάθε περίπτωση, διαφαίνεται ότι ο κ. Φίλης θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα σε πόλο δυσαρεστημένων, κυρίως ως προς τις επιλογές της κυβέρνησης. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει βάλει στο στόχαστρο της κριτικής του και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, καθώς αποδίδει και σε αυτόν την αποπομπή του. Ως εκ τούτου, είναι ένα ερώτημα, αν ο κ. Φίλης θα επιλέξει να «χτυπάει» την κυβέρνηση στο αδύνατό της σημείο που είναι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Πάντως, όπως μαθαίνουμε, το Σαββατοκύριακο έσπασε το τηλέφωνο του Νίκου Φίλη από τηλεφωνήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης και μάλιστα όχι μόνο από στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.  Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ανθρώπων που συνομίλησαν με τον πρώην υπουργό είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

    Αλλαγή μοντέλου με πρωινό καφέ

    Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας βλέποντας και τις τεράστιες αδυναμίες που εμφανίζει η κυβέρνησή του, αναπροσαρμόζει το μοντέλο λειτουργίας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρά στην καθιέρωση «πρωινού καφέ», με τη συμμετοχή του ιδίου, του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Όλγας Γεροβασίλη και των τριών υπουργών Επικρατείας (Φλαμπουράρη, Βερναρδάκη, Τζανακόπουλου).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρασκήνιο στο Καστέλι. Πώς η ΓΕΚ Τέρνα και ο Περιστέρης φέρνουν για business μια από τις ισχυρότερες ινδικές εταιρίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπαδημητρίου: «Όταν είσαι ακαδημαϊκός μπορεί να λες παραπάνω πράγματα-Ξεχάστε το παράλληλο νόμισμα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χοντρό πέσιμο οπαδών σε Αλαφούζο: “Με το ΣΚΑΪ έβγαλες άκρη!” -“Μη με πιέζετε, θα φύγω!”



    ΣΧΟΛΙΑ