Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού «πριμοδοτεί» τις ξένες κατασκευαστικές ενόψει του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό

the wise man

the wise man

Κατάπιαν τις διαρροές για τα πετρέλαια

Αφού επί ημέρες διέρρεαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) διάφορα αριστερίστικα για το μοντέλο εκμετάλλευσης τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έστω στο παρά – πέντε έπιασαν τα μηνύματα της αγοράς. Έτσι, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) μάθαμε πως δεν αλλάζει το μοντέλο παραχωρήσεων.

Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τη λεγόμενη Σύμβαση Μίσθωσης (Lease Agreement) με βάση την οποία το δημόσιο έχει έσοδα από τα δικαιώματα παραχώρησης περιοχών προς εκμετάλλευση και τη φορολογία.

Δεν θα εφαρμοστεί “σε αυτή τη συγκυρία” (όπως διπλωματικά αναφέρουν από την κυβέρνηση) το μοντέλο που μας υπόσχονταν ο κ. Σταθάκης, δηλαδή η Σύμβαση Διάθεσης της Παραγωγής (Production Share Agreement).

Με βάση το τελευταίο μοντέλο, που τελικά δεν θα εφαρμοστεί αν και το είχε εισηγηθεί και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, το δημόσιο μπαίνει συνέταιρος στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης.

Μάλλον τους ειδοποίησαν από τις πολυεθνικές, όπως η Exxon Mobil και η Total, πως αν εφαρμοστεί το “μοντέλο Λαφαζάνη” θα σηκωθούν να φύγουν.

Πιθανώς επειδή οι αμερικανοί ή οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να φανταστούν πως στο Δ.Σ. μιας κοινοπραξίας έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου / φυσικού αερίου θα συμμετείχε και στέλεχος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με εμπειρία νυχτοφύλακα σε βενζινάδικο!

Πόρισμα σε δόσεις!

Δύο δημοσιεύματα της “Καθημερινής” το τελευταίο τρίμηνο ανέφεραν πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εκδώσει ενιαίο πόρισμα τόσο για τους Έλληνες, όσο και τους ξένους εργολάβους που συμμετείχαν στη γνωστή υπόθεση του καρτέλ.

Τα δημοσιεύματα δε διαψεύστηκαν ποτέ, αλλά χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέδωσε πόρισμα μόνο στις ελληνικές τεχνικές εταιρείες!

Οι τελευταίες δικαίως αντιδρούν αφού “τις βγάζει στη σέντρα” και επισήμως (ανεπισήμως τα πάντα ήταν γνωστά, μέχρι και το ύψος των προστίμων), λίγες ημέρες πριν το διαγωνισμό για τη νέα γραμμή 4 του μετρό, ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ.

Πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε τελικά να εκδώσει δύο διαφορετικά πορίσματα. Αναρωτιούνται, δε, πότε θα βγουν οι αποφάσεις για τους ισχυρούς ξένους ομίλους οι οποίοι σύμφωνα με την εισήγηση είχαν ουσιαστικό ρόλο στις προσυμφωνημένες δουλειές.

Και μιλάμε για πολύ ηχηρά ονόματα όπως η γαλλική Vinci, η γερμανική Siemens και αρκετοί άλλοι. Τα ονόματά τους δεν είναι κρυφά. Αναφέρονταν στην πρώτη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τίποτα άλλο δεν ακούστηκε από τότε για τους ξένους ομίλους κάποιοι από τους οποίους διεκδικούν, κατά σύμπτωση, το μεγάλο έργο του μετρό.

Πρόγευμα με το βλέμμα στην Avis

Μέχρι να προχωρήσει η υπόθεση της Avis, την οποία διεκδικεί σε σχήμα με τον Πάνο Γερμανό, το Virtus South European Fund του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου έκανε χθες την πρώτη του εξαγορά στην Ελλάδα.

Απέκτησε το 51% της ΑΣΤΗΡ Αφοί Βυτογιάννη η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων για τις γυάλινες φιάλες μπύρας, αναψυκτικών και άλλων ποτών και στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη του Αυλώνα Αττικής.

Πρόκειται για παραδοσιακή, οικογενειακή, επιχείρηση με μισό αιώνα ιστορία, η οποία εξάγει το 90% της παραγωγής.

Ένα συμμάζεμα το χρειάζεται, όμως, όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν τη συγκεκριμένη αγορά.

Όσο για την Avis, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ακούγεται πως η Πειραιώς περιμένει βελτιωμένες προσφορές από το σχήμα του Π. Γερμανού με την Virtus “και άλλους επιχειρηματίες” και το σχήμα της Fortress.

Ο Ιβάν Μπορίσοφ και τα τέσσερα οικόπεδα στο Νέο Μαρμαρά

Εξαιτίας της γνωστής πολιτικής (α)διαφάνειας, το ΤΑΙΠΕΔ παρέλειψε χθες να αναφέρει πως η εταιρεία «ULTRASTROY EOOD», που πλειοδότησε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τέσσερα οικόπεδα στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας, είναι βουλγαρικών συμφερόντων.

Ούτε πως μοναδικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίζεται ο κ. Ιβάν Μπορίσοφ ο οποίος προσέφερε για τα τέσσερα οικόπεδα, συνολικής επιφάνειας 11,5 στρεμμάτων, γύρω στα 3,1 εκατ. ευρώ.

Δε γνωρίζουμε αν ο κ. Μπορίσοφ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της βουλγαρικής εταιρείας επενδύσεων ακινήτων Sopharma Properties η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σόφιας. Πιθανώς να πρόκειται για απλή συνωνυμία. Θα μάθουμε και θα σας πούμε!