• First Top Stories

    Ο δύσκολος δρόμος για τη “συμφωνία” και τα σχέδια της κυβέρνησης

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας


    Ο δρόμος που έχει να βαδίσει η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία, είναι πραγματικά αρκετά “δύσβατος”. Παρά τα κάποια -λίγα- θετικά μηνύματα, δεν μπορεί κανείς να είναι χαρούμενος και αισιόδοξος όταν πρόκειται να έρθουν τα δύσκολα μέτρα της διετίας 2019-20.

    Ξέρουν όλοι οι κυβερνώντες ότι μέσα στον Απρίλη έρχονται δύσκολες μέρες, που θα κρίνουν κατά πολύ τη συμφωνία. Γι’ αυτό, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και το ξέρουν, οπότε δεν λένε πολλές κουβέντες. Απλά, προχωρόυν το σχέδιο της εξόδου από την κρίση.

    Σύμφωνα και με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στη Μαδρίτη, ήρθε η ώρα να βρεθεί μια πραγματική λύση, τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και για το ελληνικό χρέος. Για όλα αυτά, υπάρχει ένα πλάνο από την κυβέρνηση, το οποίο λέει τα εξής:

    Στις 21-22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ. Εκεί, θα γίνουν διαβουλεύσεις για μεσοπρόθεσμα και χρέος. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον μαζί με τον κ. Τσακαλώτο και άλλους υπουργούς. Έπειτα, τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα για να διαπραγματευούν την ημερομηνία ψήφισης των μέτρων. Επίσης, θα συνταχθούν τα κείμενα για το SLA και θα καθοριστούν τα prior actions που θα έρθουν στην Βουλή προς ψήφιση για το φινάλε της δεύτερης αξιολόγησης.

    Μέχρι τις 22 Μαΐου ο σκοπός είναι να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση εκτάκτου Eurogroup (πριν αυτό που θα γίνει εκείνη τη μέρα), να πέσουν οι υπογραφές και να αποφασιστούν τα μέτρα του χρέους, ώστε να γίνει μια βαθιά μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ.

    Στο μεταξύ, ως τυπικές αντιμετώπισαν κυβερνητικές πηγές τις δηλώσεις Σόιμπλε περί υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων πρωτού εξεταστεί η μείωση του χρέους, δηλώσεις που απευθύνονταν στους Χριστιανοδημοκράτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  «Κόκκινα» δάνεια 4 δισ. ευρώ της Alpha Bank περνούν στα «χέρια» της Cepal

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εξομολόγηση του τραπεζίτη: Έχω δεχτεί 25 κλήσεις από τον εισαγγελέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alert από JP Morgan για τις νέες παραγγελίες τάνκερ-θηρίων – Ο ρόλος του Γιάννη Αγγελικούση

     



    ΣΧΟΛΙΑ