• First Top Stories

    Τσίπρας: Υπάρχουν μέτρα που δεν είναι αναγκαία – Είναι στις δικές μας πλάτες να ξελασπώσουμε τη χώρα

    • NewsRoom


    «Υπάρχουν μέτρα που δεν είναι αναγκαία, ούτε και θα τα επιλέγαμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ο συμβιβασμός που πετύχαμε ήταν τα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα.» Και πρόσθεσε πως «πετύχαμε την επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα, την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης ενώ αποκρούστηκαν οι σφοδρές πιέσεις που είχαν στήριγμα και τις εργοδοτικές πιέσεις στο εσωτερικό για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.»

    Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Μάλτας «μας δικαίωσε στην επιμονή μας να μην αποτελέσει το τέλος της β΄ αξιολόγησης την αρχή μιας νέας κρίσης». «Τα όσα αποφασίστηκαν εκεί για την Ελλάδα δεν δημιουργούν μόνο τις αντικειμεμνικές προϋποθέσεις για να κλείσει ένας κύκλος διαπραγμάτευσης αλλά καθίσταται ορατός ο δρόμος της εξόδου της χώρας από την οικονομική επιτροπεία» πρόσθεσε.

    Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτό (σ.σ. μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων όπως το αποφασίσαμε.

    Αναφερόμενος στη ΝΔ, είπε χαρακτηριστικά πως: «Αποδεικνύουν τον όρο βασιλικότεροι του βασιλέως που είναι τουλάχιστον επιεικής για να περιγράψει τη ΝΔ του Μητσοτάκη». «Κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Εμείς όμως για να μην το βλέπουμε θα έχουμε αχρωματοψία και δεν ξεχωρίζουμε το γαλάζιο. Αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία στη φανέλα πότε είναι Siemens, πότε είναι οι φίλοι τους στις λίστες της φοροδιαφυγής» πρόσθεσε και δέχθηκε το χειροκρότημα των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Απευθύνοντας το λόγο στους συντρόφους του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είναι στις δικές μας πλάτες να ξελασπώσουμε τη χώρα. Οι αποφάσεις του Ιουλίου του 2015 και σήμερα είναι αποφάσεις που όταν τις σκεφτόμαστε σε λίγα χρόνια θα είμαστε βέβαιοι ότι πράξαμε το σωστό. Το κόμμα, τα μέλη, οι βουλευτές έχουν αποδείξει ότι δεν φοβούνται την ευθύνη και τη μάχη και αυτό είναι κάτι στο οποίο η αριστερά είναι ιστορικά καταδικασμένη. Έτσι και σήμερα έχουμε καθήκον να συνεχίζουμε κοιτάζοντας μπροστά πιο συμπαγείς και πιο αποφασισμένοι στη διακυβέρνηση για ρήξη και τομές με το παρελθόν. Δεν ξέραμε; Μάθαμε, και δεν μπορούμε να αφήνουμε το παλιό να τρώει σαν το σαράκι το νέο για το στήσιμο της χώρας. Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά μαζί με την κοινωνία για να αφήσουμε πίσω τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Το ξέρετε πολύ καλά όπως κι εγώ σε αυτή την πορεία τίποτα δεν θα μας χαριστεί, όλα θα είναι αποτελέσμτα μαχών και συγκρούσεων με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η Κεντρική Επιτροπή, αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο λάος που μας στηρίζει να τους αφήσουμε να το πράξουν αυτό».



    ΣΧΟΛΙΑ