Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Κυβερνοεπίθεση: Στις 99 οι χώρες που χτύπησαν οι χάκερ – Ζητούν «λύτρα» 300 δολαρίων σε bitcoins

κυβερνοεπίθεση

Στις 99 υπολογίζονται πλέον οι χώρες που χτυπήθηκαν από την μεγάλη κυβερνοεπίθεση που έγινε γνωστή την Παρασκευή το βράδυ. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες από 100.000 επιθέσεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες, ενώ τον «κυβερνοπόλεμο» ξεκίνησαν χάκερ ζητώντας λύτρα 300 δολαρίων σε bitcoins. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως  ίσως να ξεκίνησε από την κλοπή «κυβερνο-όπλων» από την NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι χάκερ χρησιμοποιούν έναν ιό που κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσουν από τον ιδιοκτήτη του να καταβάλει λύτρα με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης.

Παρόλο που η Microsoft κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα patch για την προστασία των ευπαθών συστημάτων, πολλοί υπολογιστές σε δημόσιες υπηρεσίες ή νοσοκομεία δεν είχαν πραγματοποιήσει ακόμα την ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενό στην ασφάλειά τους.


Ο χάρτης των κυβερνοεπιθέσεων

Ερευνητές της εταιρείας Kaspersky Lab έχουν καταγράψει περισσότερες από 45.000 επιθέσεις σε 99 χώρες, σύμφωνα με τον Guardian, ανάμεσά τους οι Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ιταλία και Αίγυπτος. Στην Ισπανία επηρεάστηκαν μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica. Στη Γερμανία, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, επλήγησαν πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων.

Υπενθυμίζεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έγινε διαθέσιμο online στις 14 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας από την Κίνα: Τον Σεπτέμβριο η πρώτη απευθείας αεροπορική πτήση Αθήνας-Πεκίνου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΛ. ΑΣ ξεκαθαρίζει: Η Ελλάδα δεν έχει γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων από χάκερ