Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Φόβοι για νέα κυβερνοεπίθεση: Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει

κυβερνοεπίθεση

Τους φόβους τους για μια νέα κυβερνοεπίθεση, που θα προκαλέσει χάος, εκφράζουν ειδικοί, μετά το «χτύπημα» που δέχθηκαν την Παρασκευή 200.000 θύματα σε τουλάχιστον 150 χώρες.

Μάλιστα, ο νεαρός χάκερ MalwareTech, που την Παρασκευή «σταμάτησε» τον ιό «Wannacry», ξεκαθαρίζει πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Συγκεκριμένα, αναφέρει στη Daily Mail: «Δεν ανησυχώ τόσο για τα email, αλλά για το γεγονός πως ο ιός αυτός θα έχει βρει σίγουρα και μια “πίσω πόρτα” και δεν ξέρω αν εμείς με τις ενέργειές μας έχουμε μπλοκάρει και την πόρτα αυτήΥπάρχει η πιθανότητα κάποιος να ξαναχακάρει το σύστημα. Και σε περίπτωση που αυτή η πίσω πόρτα δεν έχει εξουδετερωθεί, τότε όσοι υπολογιστές μολύνθηκαν την Παρασκευή μπορεί να ξαναμολυνθούν εκ νέου. Οι χρήστες μπορούν μόνο να δυναμώσουν τα συστήματά τους, να μην συνδεθούν στο ίντερνετ και πριν το κάνουν να τσεκάρουν για αυτή την “πίσω πόρτα”. Θα είναι αρκετά δύσκολο και σίγουρα απαιτείται η βοήθεια ειδικών για να γίνει αυτό.»

Ιδιαίτερη ανησυχία στον MalwareTech προκαλεί τώρα ένα περίεργο email που έλαβε από κινεζική διεύθυνση και που του ζητούσε να επιβεβαιώσει την μεταφορά του domain. «Φαίνεται σαν κάποιος να προσπαθούσε να κλέψει το domain μας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί αυτός ο κάποιος να κλείσει τον σέρβερ και ο ιός να εξαπλωθεί».

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους για μια νέα έξαρση του ιού σήμερα Δευτέρα όταν εκατομμύρια υπολογιστές τεθούν εκ νέου σε λειτουργία από τους χρήστες τους.

Από τη Ρωσία στην Ισπανία και από το Μεξικό στο Βιετνάμ, εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές, ιδίως στην Ευρώπη, «μολύνθηκαν» από την Παρασκευή από το κακόβουλο λογισμικό που απαιτεί λύτρα, το οποίο εκμεταλλεύεται ένα ελάττωμα των συστημάτων Windows.

Το κακόβουλο αυτό λογισμικό κλειδώνει τα αρχεία των χρηστών και τους αναγκάζει να πληρώσουν ένα ποσό σε bitcoin, ίσο με 300 δολάρια (275 ευρώ), προκειμένου να ξεκλειδώσει τα αρχεία.

Η κυβερνοεπίθεση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα μεταξύ άλλων στη λειτουργία βρετανικών νοσοκομείων, της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, της αμερικανικής εταιρείας FedEx, της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica.

Σύμφωνα με τη Europol, καμία χώρα δεν στοχοθετήθηκε συγκεκριμένα, ωστόσο, διευκρινίζει πως ο εν λόγω ιός είχε πρωτοφανή ταχύτητα διάδοσης.

«Ξεκίνησε με το να επιτεθεί σε βρετανικά νοσοκομεία προτού εξαπλωθεί ταχέως σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μόλις ένας υπολογιστής “μολυνθεί”, ο ιός σκανάρει το τοπικό δίκτυο και μολύνει τους ευάλωτους υπολογιστές» εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της Europol, Γιαν Οπ Γκεν Ερτ.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Άμπερ Ραντ σε άρθρο στη Sunday Telegraph προειδοποίησε ότι πρέπει να αναμένουμε και άλλες επιθέσεις. Υπογράμμισε δε ότι δεν «θα μάθουμε ενδεχομένως ποτέ την πραγματική ταυτότητα των δραστών».

«Η απειλή είναι ολοένα κι αυξανόμενη» τόνισε ο επικεφαλής της Europol.

Πληροφορίες από ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντόναλντ Τραμπ: Συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για τις κυβερνοεπιθέσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Europol: 200.000 τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης σε 150 χώρες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛ.ΑΣ. για κυβερνοεπιθέσεις: Δίνει οδηγίες για προστασία από το κακόβουλο λογισμικό «WannaCry»