• First Top Stories

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός; Τι λένε οι Ευρωπαίοι

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Κάθε φορά που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στο εξωτερικό εμπεδώνεται όλο και περισσότερο στην Πειραιώς η αίσθηση ότι οι συνομιλητές του δεν τον αντιμετωπίζουν απλώς ως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, αλλά ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    Και δεν είναι τυχαίο ότι, αν και η επικαιρότητα “τρέχει” και υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει εντός των τειχών, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέπτεται τακτικά τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να ενισχύσει ακριβώς αυτό το πρωθυπουργικό προφίλ και να χτίσει τις συμμαχίες που θα αποδειχθούν πολύτιμες όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Ήδη τον προηγούμενο μήνα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές με Ευρωπαίους επιτρόπους, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, ακολούθησε η συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών (και πιθανό διάδοχο του Jeroen Dijsselbloem στην προεδρία του Eurogroup) Bruno Le Maire στο Παρίσι, ενώ αυτές τις μέρες βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani. Και οι συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα κορυφωθούν τον Δεκέμβριο, όταν θα παρευρεθεί στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μαζί με πολλούς από τους πρωθυπουργούς των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωση, με τους οποίους θα έχει επαφές.

    Ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι η παρουσίαση του οράματός του για το μέλλον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο διάλογος για την πορεία της ΕΕ έχει “ανάψει” και τα επόμενα χρόνια θα έχει κυρίαρχο χαρακτήρα στα ευρωπαϊκά πράγματα, επηρεάζοντας άμεσα και τη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, θέλει να έχει άμεση επαφή με τους ανθρώπους που χαράσσουν την πολιτική της Ευρώπης.

    Επίσης, κάτι που είναι αξιοσημείωτο είναι το εξής: αν και γενικά η πολιτική σταθερότητα είναι ένα στοιχείο που αποτελεί ζητούμενο για κάθε κράτος, και συχνά αναφέρεται ως αντεπιχείρημα κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, στις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακούει ποτέ νουθεσίες περί “πολιτικής σταθερότητας” που να του υποδεικνύουν ότι το πάγιο αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες είναι κάτι που δεν επιθυμούν. Και αυτή είναι τελικά η μεγαλύτερη νίκη του προέδρου της ΝΔ: ότι έχει καταφέρει να πείσει τους συνομιλητές του πως αυτό που θα ακολουθήσει μετά από μία πιθανή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα είναι όχι απλά καλύτερο από τη σημερινή κατάσταση, αλλά τόσο καλό που θα υπερκαλύπτει και το όποιο κόστος προφανώς θα συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα η προσφυγή στις κάλπες…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: La Repubblica: «Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει τη στροφή κατά της λιτότητας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Να γιατί «θα ψηφίσουμε τη διανομή του έκτακτου επιδόματος»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επαφές και συναντήσεις Φ. Γεννηματά και Ν. Ανδρουλάκη, ενόψει δεύτερου γύρου



    ΣΧΟΛΙΑ