• First Top Stories

    K. Μητσοτάκης: Για πρώτη φορά ήταν και δεξιός και αριστερός

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας


    Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν προσφέρεται γενικά για πολιτικές καινοτομίες. Οι επικεφαλής των κομμάτων στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις τους ακολουθούν συνήθως μία μανιέρα που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει κουραστική, με αποτέλεσμα σταδιακά να έχει περιοριστεί το ενδιαφέρον του κοινού για τα όσα ακούγονται στη ΔΕΘ. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέτος τόλμησε να κάνει κάτι διαφορετικό, και οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι μάλλον δικαιώνεται.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ χωρίς “διαχωριστικές γραμμές” μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Κατά κάποιον τρόπο, ήταν και δεξιός και αριστερός. Όπως άλλωστε και οι επενδύσεις δεν είναι “αριστερές επενδύσεις” ή “δεξιές επενδύσεις”, αλλά απλώς επενδύσεις που χρειάζονται για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, κάτι που, όπως σχολιάζουν στη ΝΔ, στην κυβέρνηση δε φαίνονται να κατανοούν.

    Η προσέλκυση επενδύσεων αποτέλεσε άλλωστε έναν από τους κεντρικούς πυλώνες των τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, με ιδιαίτερη έμφαση στο πώς μέσα από αυτές μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα οδηγήσουν στην καταπολέμηση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας. Επίσης, και για τις θέσεις εργασίας ισχύει το ίδιο: δεν υπάρχουν “αριστερές” και “δεξιές” θέσεις εργασίας, ούτε “αριστερή” και “δεξιά” ανεργία.

    Χωρίς ταξικό πρόσημο

    Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του: η Νέα Δημοκρατία, διεμήνυσε, δεν έχει ταξικό πρόσημο. Δεν είναι το κόμμα των “αστών” ή των προυχόντων, αλλά ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, στις τάξεις του οποίου μπορούν να αισθανθούν άνετα άνθρωποι κάθε ταξικής προέλευσης. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δώσει έμφαση στο επιχείρημά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαθέτει το μονοπώλιο στη στήριξη των αδυνάμων.

    Πρόκειται για μία ασυνήθιστη (για ΔΕΘ) τακτική από ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να επιτεθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ή να ασχοληθεί εκτεταμένα με τα λάθη της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα επικεντρώθηκε στο μέλλον και στο δικό του σχέδιο για το τι θα κάνει όταν η ΝΔ επιστρέψει στη διακυβέρνηση του τόπου, τραβώντας έτσι μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον: το τι έχει γίνει ως τώρα είναι μία ιστορία, και το τι θα γίνει στο μέλλον είναι μία άλλη ιστορία, και είναι αυτή η ιστορία που έχει μεγαλύτερη αξία για τους πολίτες, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούσουν τι έγινε μέχρι τώρα (άλλωστε τα ξέρουν), αλλά τι προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον τους.

    Η γενικότερη αίσθηση που δημιούργησε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι ότι αυτή απευθυνόταν όχι σε ένα κομματικό ακροατήριο, αλλά σε όλη την κοινωνία, σε όλους όσους θα ήθελαν να δουν μια κυβέρνηση με διαφορετική νοοτροπία, ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών, και μακριά από τη συνηθισμένη πόλωση που χαρακτηρίζει παραδοσιακά τις ομιλίες των επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Και αν μη τι άλλο, αυτή ήταν μία ευχάριστη έκπληξη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παπαδημούλης: Μέγας χορηγός του Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας 2018: Το σχέδιο αλλαγών-Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άδοξο τέλος στο deal Αλαφούζου-Γιαννακόπουλου. Το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ