• First Top Stories

    Αλέξης Τσίπρας: Πώς βούλιαξε στην πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού


    Και ο… ανάδρομος Ερμής για τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται. Όπως γράφαμε και χθες, είναι λες και μόλις τελείωσε τη φετινή του συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τελείωσε μαζί και η παροιμιώδης τύχη του. Έκτοτε του πάνε όλα στραβά, και τα αφηγήματα της κυβέρνησης καταρρέουν με πάταγο κάθε μέρα.

    Πρώτα ήταν η Eldorado Gold, που ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεών της στη χώρα μας, μία μέρα μετά το φιλοεπενδυτικό άνοιγμα του πρωθυπουργού και το στήσιμο του αφηγήματος περί προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα. Το νέο έκανε το γύρο του κόσμου, φτάνοντας στ’ αυτιά κάθε επίδοξου επενδυτή, ενώ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στον Καναδά, όπου έχει την έδρα της η Eldorado, αλλά και στις Βρυξέλλες, που αναμένεται να τα… ψάλουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο επόμενο Eurogroup. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα μία θεαματική κωλοτούμπα από την πλευρά του Μαξίμου, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να εκδίδει στο… άψε-σβήσε δύο άδειες για τις εργασίες της Eldorado, αν και βέβαια η επικοινωνιακή ζημιά έχει ήδη γίνει.

    Έπειτα ήρθε η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Αν και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής διεμήνυε αρχικά πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”, τελικά το μαζούτ έχει “μαυρίσει” το Σαρωνικό από τη Σαλαμίνα μέχρι τις ακτές της Γλυφάδας, πλησιάζοντας και στη Βουλιαγμένη, σε μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή. Μία καταστροφή που φυσικά θα μπορούσε να αποφευχθεί ή έστω να περιοριστεί σημαντικά, αν δεν υπήρχε τέτοια ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Μιλάμε άλλωστε για ένα πλοίο που δε βυθίστηκε ενώ έπλεε στα ανοιχτά, αλλά ενώ ήταν αγκυροβολημένο σχεδόν μέσα στο λιμάνι. Πόσο δύσκολο θα ήταν να αντιμετωπιστεί άμεσα ένα τέτοιο περιστατικό, αν η αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν άμεση; Για να μη μιλήσουμε για τα ζητήματα που εγείρουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το (μη) αξιόπλοο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” και το πώς παρ’ όλα αυτά κυκλοφορούσε κανονικά στις θάλασσες…

    Και χθες ήρθε άλλο ένα γερό “χαστούκι”, αυτή τη φορά από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν ότι στο πρώτο οκτάμηνο του έτους καταγράφηκε υστέρηση στα έσοδα κατά 1,76 δισ. ευρώ έναντι των στόχων, ενώ για πρώτη φορά η χώρα μας είναι και εκτός στόχων και στο πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και οριακά. Κρίσιμα βέβαια θα είναι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ισχύει η εξήγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών, ότι δηλαδή η “τρύπα” στα έσοδα οφείλεται στη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Ποιο θα είναι το επόμενο πλήγμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Με τόσους λανθασμένους χειρισμούς, σίγουρα θα το μάθουμε σύντομα. Γιατί μπορεί να λέμε για τον… ανάδρομο Ερμή του Αλέξη Τσίπρα, όμως στην πραγματικότητα τίποτα από όλα αυτά δεν οφείλεται σε ατυχία, αλλά σε άλλους παράγοντες: ανικανότητα, αδράνεια, ιδεοληψίες…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Κουρουμπλής συστήνει άφοβα κολύμπι, ο Ξανθός απαγορεύει ακόμα και το ψάρεμα στις μολυσμένες ακτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με την «πλάτη στον τοίχο» ο Τσακαλώτος για Eldorado, μέτρα και Γεωργίου στο Eurogroup

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παππάς στο CNN: Το Eurogroup θα διασφαλίσει πως η χώρα θα γυρίσει στις αγορές το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ