• First Top Stories

    Αλέξης Τσίπρας παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ: Θα, Θα, Θα…


    Άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη: μπορεί το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, να υπάρχει μέχρι σήμερα, όμως τα… χούγια του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ τα έχει κληρονομήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Οι παλαιότεροι θα θυμούνται (και οι νεώτεροι σίγουρα θα έχουν ακούσει για) τη δεκαετία του ’80, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μεσουρανούσε, και η λέξη που χρησιμοποιούσε πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη ήταν το “θα”. Θα κάνω το ένα, θα δώσω το άλλο, θα καταργήσω το παράλλο. Αυτή ήταν και η απαρχή των προβλημάτων που βιώνει η Ελλάδα σήμερα, καθώς αφενός αυτή η παροχολογία “δηλητηρίασε” το πολιτικό προσωπικό και το εκλογικό σώμα, εθίζοντας και τις δύο πλευρές σε έναν πλειστηριασμό προσφορών, με αποτέλεσμα ο πολιτικός να γίνει κάτι σαν… πλασιέ και ο ψηφοφόρος να καταστεί πελάτης, αφετέρου η οικονομική πολιτική εκείνης της δεκαετίας με τα μεγάλα ανοίγματα και τις αλόγιστες δαπάνες έριξε τη χώρα στα βράχια από οικονομικής άποψης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να μην έχει πάρει το μάθημά του από το πάθημα του Ανδρέα Παπανδρέου, και κάνει ακριβώς τα ίδια: χρησιμοποιώντας σε κάθε φράση του αυτό το πολλά υποσχόμενο αλλά απατηλό “θα”, δίνει δεσμεύσεις για ένα καλύτερο μέλλον, βασιζόμενος όμως σε μία πραγματικότητα που υπάρχει μόνο στο… μυαλό του. Και η παρέμβαση του ΔΝΤ, που περιορίζει δραστικά τις προσδοκίες για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχει η χώρα μας το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέα μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ, μας θυμίζει αυτήν την πραγματικότητα.

    Μία πραγματικότητα την οποία όμως ο Αλέξης Τσίπρας αγνοεί επιδεικτικά. Στη χθεσινή του ομιλία από τη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός επέλεξε να αποσιωπήσει την παρέμβαση αυτή του ΔΝΤ, αναδεικνύοντας ένα άλλο σημείο των εκτιμήσεων του Ταμείου, αυτό που αφορά στην ανάπτυξη, την οποία το ΔΝΤ προβλέπει στο 2,65% το 2018. Που φυσικά είναι πράγματι ένα θετικό στοιχείο – το οποίο όμως ωχριά μπροστά στα 2,4 δισ. μέτρων που πιθανόν να ζητήσει το ΔΝΤ, και σίγουρα οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι κάτι που μπορεί ο πρωθυπουργός να αποσιωπά.

    Σίγουρα βέβαια τον βολεύει να τις αποσιωπά, ώστε να χτίσει πάνω σε μία εναλλακτική πραγματικότητα το “παραμύθι” της ανάπτυξης, των επενδύσεων και του συριζανελικού success story. Το παραμύθι των αμέτρητων “θα”, το οποίο αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα καταρρεύσει, και η στιγμή αυτή λογικά θα έρθει σύντομα, αφού οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση δε θα αργήσουν να ξεκινήσουν, και εκεί θα φανεί το ποιος λέει αλήθεια και ποιος παραμύθια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: Μαντάτα για ένα ακόμα πακέτο μέτρων, πριν τελειώσει το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή για 1,4 εκατ. επαγγελματίες- Αύξηση 130% στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Σκληρό ροκ» στο Χίλτον για την τρίτη αξιολόγηση-Επιμένει σε μέτρα το ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ