Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Αλέξης Τσίπρας: 4+1 στρατηγικές κινήσεις μετά την συμφωνία

Τσίπρας

Ο “λευκός καπνός” που βγήκε μετά τη μαραθώνια σύσκεψη (κράτησε πάνω από 12 ώρες) στο Χίλτον σηματοδοτεί το τέλος των επίπονων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών επί ελληνικού εδάφους, αλλά παράλληλα και την έναρξη μίας νέας, δύσκολης περιόδου για τον Αλέξη Τσίπρα, που θα τον φέρει σε σύγκρουση όχι πλέον με τους δανειστές, αλλά με την ελληνική κοινωνία και ενδεχομένως και με βουλευτές του.

Όσο κι αν προσπαθήσουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να “χρυσώσουν” το χάπι με παιάνες για την ελάφρυνση του χρέους ή για τα περίφημα αντίμετρα, το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο: η συμφωνία με τους θεσμούς φέρνει μεταξύ άλλων μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολογήτου και περικοπές επιδομάτων, που σίγουρα δεν θα κάνουν ιδιαίτερα… δημοφιλή αυτήν τη συμφωνία στην κοινωνία. Και αυτό σε μία περίοδο που ήδη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις έχουν υποστεί πρωτοφανή καθίζηση, με ορατό το ενδεχόμενο να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο μετά την ψήφιση των νέων μέτρων.

Μία ψήφιση που αποτελεί τον δεύτερο, μικρότερο πονοκέφαλο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει το “ναι σε όλα” των 153 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς να…. κουραστεί ιδιαίτερα, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να καταφύγει ξανά σε τακτικές πίεσης, όπως το να δώσει στην ψήφιση των μέτρων χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αποκλείεται να υπάρξουν και “αντιρρησίες” που θα χρειαστούν λίγο περισσότερο… μασάζ για να ενδώσουν στην κυβερνητική γραμμή – ωστόσο, εκτιμάται πως “διαρροές” ή παραιτήσεις δεν θα υπάρξουν.

Όπως επίσης δεν θα υπάρξουν βέβαια και σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως π.χ. ένας ανασχηματισμός, που θεωρείται αδόκιμος σε αυτή τη φάση, μόλις οκτώ μήνες μετά τον πιο πρόσφατο και εν όψει ενός “καυτού” φθινοπώρου όπου ενδέχεται να αποδειχθεί πιο χρήσιμος ως “όπλο”.

Έτσι, ο πρωθυπουργός έχει ήδη καταρτίσει τα επόμενα βήματά του, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα του στην κοινωνία, αλλά και την επιρροή του στο εσωτερικό του κόμματος. Τα βήματα αυτά είναι τα εξής:

  1. Διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί και να ενισχυθεί η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό της παράταξης.

  2. Διεξαγωγή αναπτυξιακών συνεδρίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να “διαφημιστούν” οι θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας με τους δανειστές.

  3. Στο ίδιο πλαίσιο, διεξαγωγή ειδικής διάσκεψης για τα εργασιακά, προκειμένου να “διαφημιστεί” η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τα μέσα του 2018.

  4. “Αναβίωση” της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να υπογραμμιστούν οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και να συσπειρωθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ οι προοδευτικοί πολίτες.

  5. Και τέλος, η προώθηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επίσης με ιδεολογικό στίγμα και με το βλέμμα σε μία πιθανή σύγκλιση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που επίσης φαίνεται να στηρίζει μία τέτοια πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ποτάμι» για συμφωνία: «Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν ψηφίζουμε μέτρα-πακέτο»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα φέρνει το νέο Μνημόνιο για Κυριακές, ΔΕΗ, επιδόματα, φάρμακα και εργασιακά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκλεισε η επώδυνη συμφωνία: Μεγάλες περικοπές σε συντάξεις – Στα 5.681 το αφορολόγητο