Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μπαταχτσήδες, δημόσιο και ύφεση βάζουν φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια

τράπεζες

Μπαταχτσήδες, δημόσιο και η οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, βάζουν φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια.

Το 20% με 25% των δανειοληπτών, αν και έχει τη δυνατότητα αρνείται συστηματικά να εξυπηρετήσει τα δάνεια του. Το 30% των δανειοληπτών είναι οικονομικά «νεκροί» και ως γνωστόν «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Και απομένει ένα 45%-50%, με πολλές διαβαθμίσεις, καθώς στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται «οι 50 αποχρώσεις του γκρί», δηλαδή δανειολήπτες που πληρώνουν στην ώρα τους, άλλοι που καθυστερούν μερικές μέρες, άλλοι που μετά βίας καταφέρνουν να πληρώσουν και πάει λέγοντας.

Τώρα οι τράπεζες παίρνουν θέσεις μάχης απέναντι στους μπαταχτσήδες και το όπλο τους για να πείσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές να πληρώσουν είναι οι πλειστηριασμοί των ενυπόθηκων ακινήτων.

Για εκείνους που ανήκουν στο 45%- 50% και έχουν καθυστερήσεις πληρωμής που δεν ξεπερνάνε τις 90 μέρες το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει δέσμη λύσεων και προτάσεων ρύθμισης.

Το πλαίσιο για τους τραπεζίτες είναι γνωστό από πέρυσι τον Ιούνιο, όταν συμφώνησαν με τον SSM, το χρονικό διάστημα και τα ποσοστά μείωσης των καθυστερούμενων δανείων. Στο τέλος του 2019, τα καθυστερούμενα θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει από τα 108δις ευρώ του Ιουνίου 2016 στα 67δις ευρώ.

Τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για να πετύχουν τους στόχους είναι τέσσερα, όπως ανέφεραν στελέχη της Eurobank σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους:
Ένα 30% θα επιτευχθεί μέσα από ρυθμίσεις και πληρωμές των καθυστερούμενων σήμερα δανείων.

Ένα 20% θα εισπραχτεί μέσα από ρευστοποιήσεις. Δηλαδή εκτός από τη διαδικασία πλειστηριασμού με επισπεύδουσες τις τράπεζες, ένα ακίνητο θα μπορεί να ρευστοποιηθεί με τη συναίνεση και σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη.

Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων και οι διαγραφές οφειλών, ολοκληρώνουν το τετράπτυχο των δράσεων για να μειωθούν τα καθυστερούμενα δάνεια κατά 40,2 ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Οι τραπεζίτες πλέον χαρακτηρίζουν τους πλειστηριασμούς ως «αναγκαίο κακό», καθώς εκτιμούν ότι θα κινητοποιήσουν ένα μεγάλο ποσοστό από τους στρατηγικά κακοπληρωτές να σπεύσουν να πληρώσουν προκειμένου να σώσουν τα ακίνητα τους από το σφυρί.

Από την άλλη το δημόσιο «σαρώνει» τραπεζικούς λογαριασμούς και «πυροβολεί» αδιακρίτως για να μαζέψει έσοδα, επιβάλλοντας στις τράπεζες να γίνουν εισπράκτορες για λογαριασμό τους. Με την πολιτική αυτή το δημόσιο «κτυπάει» και τις καταθέσεις –δύσκολα κάποιος παίρνει την απόφαση να καταθέσεις τις οικονομίες του στην τράπεζα- και φυσικά αφού αδειάζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα δάνεια μένουν απλήρωτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Θα κατεβει ο Μαρινάκης στον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ;