Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Σοκ και δέος για 900.000 συνταξιούχους από το 2019

σύ

Δύσκολες ώρες έρχονται για τους συνταξιούχους από το 2019. Μετά την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης από 1.1.13 , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να προβεί στην μεγαλύτερη περικοπή στις συντάξεις.

Η κυβέρνηση, με αυτήν την κίνηση, έχει στόχο να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ μέσα σε 20 μήνες και έχει ως βασικό μηχανισμό τη μείωση ή και κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς”, που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Το γεγονός ότι άνθρωποι του Υπ. Εργασίας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως η περικοπή του 20% των αποδοχών του 1/3 των συνταξιούχων μέσα σε έναν χρόνο είναι αναγκαία λόγω συμβιβασμών με τους θεσμούς, με δεδομένα τα θετικά αντίμετρα που κατάφερε να “κερδίσει” η κυβέρνηση (όπως πχ. μείωση συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα), είναι μάταιο.

Ούτως η άλλως, το ΔΝΤ, από τον Σεπτέμβριο του 2016, σχεδίαζε τις νέες περικοπές στις δαπάνες για τις συντάξεις με ενίσχυση άλλων κοινωνικών δαπανών. Στην ανακοίνωσή του, τότε,ανέφερε για την Ελλάδα: «Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες,  είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές».

Οι περικοπές, αφορούν 900.000 συνταξιούχους κυρίως του πρώην ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι συντάξεις των οποίων εμφανίζουν διαφορές που φτάνουν και το 40%.Οι συντάξεις τους, κοινώς, θα είναι μέχρι και 40% χαμηλότερες από σήμερα. Πάντως, οι εκτιμήσεις από το Υπ. Εργασίας, είναι ότι δεν χρειάζονται περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αφού μπορεί να ο στόχος να γίνει πραγματικότητα και μόνο με τις περικοπές από τις κύριες συντάξεις. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι το δημοσιονομικό κόστος της “προσωπικής διαφοράς” μάλλον ξεπερνά το 1.8 δισ. ευρώ, δηλαδή το ύψος των περικοπών που έχει καθοριστεί.

Βέβαια, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με σιγουριά για το κόστος γιατι δεν έχουν επανυπολογιστεί όλες οι συντάξεις, ακόμα. Όπως λέγεται, ο αριθμός επανυπολογισμένων συντάξεων φτάνει το 47%, αυτή τη στιγμή. Ο σκοπός είναι να φτάσουμε στο 100% μέχρι τα τέλη του Σεμπτέμβρη του τρέχοντος έτους.

Από τη στιγμή που το κόστος των “προσωπικών διαφορών” είναι μεγαλύτερο από την ζητούμενη εξοικονόμηση, τότε έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να βάλει κάτι σαν “ταβάνι προστασίας”, δηλαδή ένα ποσοστό που πάνω από αυτό δεν θα κοπούν συντάξεις, αφού τα κρατικά κονδύλια για συντάξεις που επιβάλλεται να περικοπούν είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα που απαιτούνται για να καλυφεί η “προσωπική διαφορά”.

Άρα, τα ίδια τα νούμερα επιβάλλουν ένα αντικειμενικό όριο στις μειώσεις των συντάξεων, ένα ταβάνι, το οποίο προσπαθεί να βάλει το Υπ. Εργασίας. Σύμφωνα με τα υπηρεσιακά στελέχη του, όλο αυτό πρακτικά σημαίνει 20% μείωση στις αποδοχές των συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα ξέρουν ακριβείς λεπτομέρειες για το πακέτο περικοπών στις συντάξεις από 1.1.19 αφού έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στις 20-21 Απριλίου. Εκεί θα συζητηθεί ακόμα περισσότερο το χρέος ανάμεσα στις πλευρές των κυβερνώντων και των θεσμών.

Αφού γίνουν οι διαπραγματεύσεις σε ελληνικό έδαφος, μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα πρέπει να νομοθετηθούν από ελληνικής πλευράς οι περικοπές στις συντάξεις ώστε να καθοριστεί η συμμετοχή στο τακτικό (22/5) η έκτακτο (πριν τις 22/5) Eurogroup για το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτοψία στην Abbvie: Είδαμε με τα μάτια μας πώς είναι να δουλεύεις στην «ελληνική Google»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγωνία εκφράζουν οι πολίτες για την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα – Νέα έρευνα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Τρύφων: Την πιο δύσκολη χρονιά διανύει ο φαρμακευτικός κλάδος