• First Top Stories

    Πειραιάς: Γιατί γόνοι γνωστών οικογενειών αγοράζουν συνέχεια ακίνητα

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    “Σκουπίζουν” την αγορά ακινήτων του Πειραιά: Κάποιοι, δεν περιμένουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης για να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές των ακινήτων.

    Στην αγορά real estate κυκλοφορεί πως δύο – τρεις γόνοι γνωστών οικογενειών έχουν κυριολεκτικά “σκουπίσει” τα ακίνητα του Πειραιά καθώς στοιχηματίζουν πως η Cosco θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το επενδυτικό της σχέδιο και θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η ναυτιλιακή ζώνη.

    Αγοράζουν ακίνητα τα οποία μπορεί να μην προσφέρουν σήμερα εισόδημα, αλλά μπορούν να στεγάσουν επιχειρήσεις ή καταστήματα με κάποια λογική επένδυση για αναβάθμιση.

    Οι Κινέζοι κινούνται δειλά – δειλά καθώς περιμένουν να δουν πως θα πάει συνολικά η οικονομία.

    Στα σχέδιά τους δεν περιλαμβάνονται μόνο έργα που αφορούν τις λιμενικές υποδομές, αλλά και επενδύσεις τουριστικού και εμπορικού περιεχομένου. Μάλιστα ακούγεται πως έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές με εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους.

    Όταν η λογική επικρατεί του μεσογειακού ταμπεραμέντου 

    Η χθεσινή ανακοίνωση για την πώληση του ποσοστού που κατείχαν οι Μινωϊκές Γραμμές στην Hellenic Seaways (HSW) δείχνει πως στην οικογένεια Γκριμάλντι επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Παρά τις άγριες διαθέσεις που είχαν δείξει αρχικά στη διαμάχη με την Attica Group, κατάλαβαν πως μια πολυετής κόντρα για τον έλεγχο της HSW δεν θα οδηγούσε πουθενά.

    Ειδικά όταν η άλλη πλευρά ήταν κυριολεκτικά “μπετόν”. Προτίμησε, λοιπόν, να ξεθάψει την αξία που είχε εγκλωβιστεί στη ακτοπλοϊκή εταιρεία, αλλά και να βρεθεί με δύο υπερσύγχρονα πλοία τα οποία αποκτά από την Attica Group στο πλαίσιο της συμφωνίας. Το ερώτημα είναι, βέβαια, που θα δρομολογηθούν τα νέα πλοία.

    Το δεύτερο ερώτημα είναι η στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία πιθανώς θα ζητήσει παραχωρήσεις (π.χ. απόσυρση από κάποια γραμμή) ώστε να εγκρίνει το deal.

    Μια τέτοια απαίτηση, δε θεωρείται, πάντως, σίγουρη από όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα.

    Φεύγουν οι “θεσμοί” χωρίς να λυθεί σχεδόν καμία εκκρεμότητα

    Μεταξύ μας τώρα για να μην μας ακούσουν άλλοι, σήμερα τελειώνει ο πρώτος γύρος συζητήσεων με το κλιμάκιο των δανειστών, χωρίς να έχει λυθεί καμία από τις μεγάλες εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης. Ούτε οι πλειστηριασμοί, ούτε οι 120 δόσεις, ούτε ο εξωδικαστικός.

    Να θυμίσουμε ότι η ισχύς του εξωδικαστικού ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου. Aπό τότε πέρασαν τρεις μήνες και ακόμα συζητούν  πως θα γίνουν οι ρυθμίσεις όσων χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

    Επισημαίνουμε το “μεταξύ μας” γιατί προ εβδομάδων ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει πως η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει από τον Νοέμβριο.

    Στη συνέχεια πήγαμε για το τέλος του χρόνου και τώρα πάμε για “κάποια στιγμή”.

    Το αστείο είναι πως από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να διαρρέουν πως η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα γιατί αφορά ζητήματα “δευτερεύουσας σημασίας” όταν περιλαμβάνει θέματα που ξεκινούν εκτός από τα παραπάνω από την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τις αλλαγές σε σειρά επαγγελμάτων όπως οι μηχανικοί.

    Αφού είναι “τεχνικά” και “δευτερεύοντα” τα ζητήματα γιατί το κλιμάκιο φεύγει με άδεια χέρια;

    Εκτός και αν η κυβέρνηση επιδιώκει τις καθυστερήσεις ώστε να εντάξει όλα τα “καυτά” ζητήματα στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο του προγράμματος. Αυτή η κατάσταση δηλητηριάζει, πάντως, το κλίμα στην αγορά και ας μην το καταλαβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Βολεύει, όμως, και τους κυβερνητικούς παράγοντες που εμφανίζονται να δίνουν αγώνα για το “κοινωνικό μέρισμα” του ενός δισ. ευρώ.

    Έταξαν κάτι στον Bod Diamond;

    Ο επικεφαλής της Atlas Μerchant Capital, Bob Diamond, μιλώντας στο Bloomberg άρχισε να πλέκει το επενδυτικό εγκώμιο της χώρας και είπε: «Αλλά η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα επενδυτικής ευκαιρίας. Ήταν η πρώτη που ένιωσε τον πόνο της κρίσης και ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και σήμερα το προφίλ risk – reward είναι κατά πολύ υπέρ ενός επενδυτικού στοιχήματος στην Ελλάδα».

    – Γιατί έχει ενδιαφέρον η παραπάνω δήλωση; Επειδή στην Ελλάδα ζούμε και όλοι γνωρίζουμε πως όσοι επένδυσαν μέχρι σήμερα τουλάχιστον στις τράπεζες, βγήκαν χαμένοι. Όταν λοιπόν αετοί των αγορών, όπως ο Bob Diamond, τα βλέπουν όλα ευχάριστα και ιδανικά, κάπου προσβλέπουν. Του έταξαν κάτι;

    “Επίσκεψη” απολυμένων ELFE στο Μέγαρο Μαξίμου

    Από συνθήματα κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Αλέκου Φλαμπουράρη συνοδεύθηκε η προχθεσινή “επίσκεψη” απολυμένων της ELFE (πρώην ΒΦΛ) στην Ηρώδου Αττικού.

    Υπήρχε και πανό που έλεγε : “Τσίπρα ποιος καλύπτει τον Λαυρεντιάδη;”

    Την επόμενη ημέρα (εχθές) οι εκπρόσωποι των απολυμένων παρενέβησαν, κατά την εκδίκαση της γνωστής υπόθεσης με την κόντρα ELFE – ΔΕΠΑ, υπέρ της ΔΕΠΑ που θέλει να κόψει το φυσικό αέριο λόγω οφειλών 100 εκατ. ευρώ.

    Υπέρ της ΔΕΠΑ παρενέβη ακόμα και η ομοσπονδία των εργαζομένων στις χημικές βιομηχανίες! Το σίριαλ θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου.

    pastedGraphic.png



    ΣΧΟΛΙΑ