the wise man
Περιεχόμενα
Ευγενία Φωτονιάτα: Το ναυάγιο του ΕΣΠΑ με όνομα και επώνυμο: Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην προώθηση σειράς προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, την ίδια στιγμή που η αγορά διψάει για ρευστότητα, οι αντιγραφές των πλέον αποτυχημένων συνταγών του παρελθόντος στη διαχείριση κοινοτικών πόρων, κλπ έχουν όνομα και επώνυμο. Πρόκειται για την ειδική γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα και τον πολιτικό της προϊστάμενο Αλέξη Χαρίτση.
Η κα Φωτονιάτα έχει μπερδέψει το ρόλο της, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς. “Αντί να ελέγχει αν τα προγράμματα και οι προτάσεις που καταθέτουν τα υπουργεία, και άλλοι φορείς είναι συμβατοί με τους κοινοτικούς κανονισμούς, γιατί αυτή είναι η δουλειά της, παρεμβαίνει στην ουσία των προγραμμάτων και επιχειρεί να ασκήσει πολιτική για θέματα που δεν γνωρίζει”.
Ως αποκορύφωμα της αντιγραφής κακών πρακτικών του παρελθόντος αναφέρεται το πρόγραμμα για δήθεν ενίσχυση εξαγωγών μέσω “κουπονιών” (vouchers) χρηματοδότησης της συμμετοχής επιχειρήσεων σε εκθέσεις εξωτερικού, κλπ.
Το πρόγραμμα, που στην ουσία χρηματοδοτεί ταξιδάκια επιτηδείων στο εξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα (πάλι για συμμετοχή σε εκθέσεις, ενώ θέλουν να πωλήσουν εκτός χώρας!) προκάλεσε την παρέμβαση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας.
Η διοίκηση του συνδέσμου έστειλε επιστολή στην κα Φωτονιάτα και της ζητάει να κόψει τουλάχιστον τα ταξιδάκια εσωτερικού!
Της ζητάει, επίσης, να εγκρίνει προγράμματα ουσιαστικής ενίσχυσης της εξωστρέφειας και όχι ταξίδια αναψυχής. Θα επανέλθουμε γιατί χάνεται πολύτιμος χρόνος και πολύτιμοι πόροι για την οικονομία.
…και το πτωχευτικό δίκαιο που λειτουργεί μόνο στα χαρτιά!
Η υποκριτική πολιτική ετών, εξαιτίας της οποίας ακόμα και σήμερα έχουμε ένα ανάπηρο πτωχευτικό δίκαιο αποτυπώνεται στη χθεσινή έρευνα του ΣΕΒ για το θέμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ε.Ε. με βάση το χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μιας εταιρείας (περίπου 3,5 χρόνια όταν στη Σλοβακία χρειάζονται τέσσερα).
Βρίσκεται, επίσης, σε μια από τις χειρότερες θέσεις της Ε.Ε. με βάση την περιουσία της πτωχευμένης εταιρείας που ανακτάται. Στην Ελλάδα καταφέρνουμε, έπειτα από τόσα χρόνια και τόσα δικαστήρια, να ανακτήσουμε μόλις το 35% της περιουσίας όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Σλοβενία, το Βέλγιο και την Ολλανδία φτάνει το 90%. Δηλαδή λόγω του πτωχευτικού μας δικαίου χάνονται απίστευτες περιουσίες σε βάρος όλων (μετόχων, εργαζομένων, ταμείων, οικονομίας).
Έκλεισε το μέτωπο της Avis, ανοίγουν άλλα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, επισημοποιήθηκε χθες η απόκτηση της Avis Hellas από την κοινοπραξία της αμερικανικής Avis με τον τουρκικό όμιλο Koch. Μέχρι την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, αν δεν υπάρξει παράταση (όπως εκτιμούν πολύ) θα μείνει ανοικτό το μέτωπο πώληση των Νηρέα και Σελόντα.
Εσχάτως φαίνεται να επικρατεί νηνεμία αν και την Δευτέρα, με συνέντευξη τύπου, αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση και επισήμως το σχήμα Amerra – Ανδρομέδα.
Για να δούμε πως θα αντιδράσουν οι άλλοι, φερόμενοι ως διεκδικητές σε όσα θα ανακοινώσουν στις αρχές της εβδομάδας οι της Amerra.
Ύπνος βαθύς στην οδό Κολοκοτρώνη
Σε εκκρεμότητα φαίνεται πως είναι και το μέτωπο της Πανγαία όπου συμβαίνει το απίστευτο: Επί μήνες να γράφονται σημεία και τέρατα για τους αγοραστές, τους πωλητές, τους διεκδικητές σημαντικού ποσοστού μετοχών της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας ακινήτων στην Ελλάδα και να μην έχει ερωτηθεί ουδείς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Μέχρι και ονόματα επενδυτικών εταιρειών που δεν υπάρχουν έχουν γραφτεί, χωρίς να ανοίξει μύτη.
Οι Κινέζοι που θα αγόραζαν… Σητεία τα μαζεύουν από τις διεθνείς αγορές
Θυμάστε τους Κινέζους της Dalian Wanda που, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία δεν διαψεύστηκαν, είχαν σχεδόν συμφωνήσει με την Dolphin Capital για να αγοράσουν το ακίνητο της Σητείας στην Κρήτη;
Που τους έκανε τουρ ανά την Ελλάδα ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας; Ε, αυτοί οι Κινέζοι τα μαζεύουν όπως – όπως από κάποιες διεθνείς αγορές.
Η Dalian Wanda προσέλαβε συμβούλους και πωλεί, ως ενιαίο πακέτο αξίας 5 δισ. δολαρίων, σημαντικά ακίνητα που διαθέτει σε Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ουρανοξύστης One Nine Elms του Λονδίνου.