Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Εμμένει στη θέση της η Λαγκάρντ: Μόνο με βιώσιμο ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα

Κριστίν Λαγκάρντ

Christine Lagarde. Επικεφαλης IMF

Στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της σε δημοσιογράφους του Leading European Newspapers Association, επιμένοντας στη θέση πως αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, είπε χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι εφικτό αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους. Και για το πρώτο έχουμε δει πρόοδο.»

Και πρόσθεσε: «Το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξειδίκευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους».

Για να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο το τοπίο, σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους, η κ. Λαγκάρντ τονίζει: «Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα.»

Και συμπληρώνει πως ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος.

Αναφορικά με το ζήτημα της σύγκλησης απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο βασίζεται τόσο στο δημοσιονομικό «μονοπάτι» όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», πρόσθεσε.

Τέλος, αιτιολογώντας την καθυστέρηση του ΔΝΤ στη λήψη μιας απόφασης για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι’ αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Tράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα ο Χρ. Μεγάλου επισήμως στο τιμόνι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  H περίεργη σχέση της Yolenis με τους Χατζηιωάννου και ο πόλεμος ΤΑΙΠΕΔ- Στηβ Κακέτση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  To συγκλονιστικό sms ενός επιχειρηματία: Οι τοκογλύφοι μου ζητούν 2-3% τον μήνα