• First Top Stories

    Μύκονος: Χώρα vs Παραλίες

    Nammos


    Την ώρα που Τζον Μπον Τζόβι ακολουθεί τα χνάρια του Τότι και των άλλων διασήμων που τιμούν και φέτος δεόντως την Μύκονο, την ώρα που άρχισαν για τα καλά πλέον τα champagne shower στο Nammos και στα άλλα διάσημα στέκια του νησιού, λαμβάνει χώρα ένας ιδιόρρυθμος πόλεμος.

    Ένας πόλεμος που μαίνεται από την αρχής της φετινής σεζόν στην Μύκονο ανάμεσα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Χώρα του νησιού και αυτούς που διατηρούν beach bar και ρεστοράν στην παραλία με αφορμή τα ωράρια και την άγρα πελατών.

    Μύκονος ΚουκάςΟι πρώτοι μάλιστα κατέθεσαν αίτηση στον Δήμο Μυκόνου ζητώντας ουσιαστικά από τους δεύτερους να περιορίσουν τα events τους σε δύο τη σεζόν και να παίζουν μουσική μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα με εξαίρεση τις ημέρες που έχουν αναλάβει κάποιο γάμο.

    Ζήτησαν επίσης παράταση του ωραρίου για την μουσική -μπαρ και κλαμπ στην χώρα, υποχρεούνται να την κλείνουν στις 03.00 π.μ.-μέχρι τις 05.00 π.μ.- καθώς και να σταματήσουν οι ανώνυμες καταγγελίες στην Αστυνομία.

    Το θέμα συζητήθηκε ήδη στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κουκάς μιλώντας για το θέμα, τόνισε ότι «ευελπιστούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να κάνει δεκτό το αίτημα για παράταση της μουσικής στα μαγαζιά της Χώρας. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε πάνω από τρεις ώρες για το συγκεκριμένο θέμα και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα λυθεί με ιδανικό τρόπο και για τις δύο πλευρές».

    Μύκονος

    Κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο να γίνει σε ότι αφορά την στάση του Υπουργείου ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτη ορμή οι ανώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες από ανθρώπους για την μουσική στα μαγαζιά της Χώρας.

    Πολλοί λένε ότι οι καταγγέλλοντες είναι επιχειρηματίες που «χτυπάνε» με αυτό τον τρόπο αντίπαλα μαγαζιά και οι καταγγελίες οδηγούν την αστυνομία στο να σφραγίζει μπαρ και κλαμπ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Τελευταία θύματα τέτοιων καταγγελιών είναι τα θρυλικά Astra του Μπάμπη Πασάογλου που σφραγίστηκαν προ ημερών-μετά από τρεις ανώνυμες καταγγελίες-και το Guzel του Γιάννη Μωράκη στον Γιαλό.

    Όλα αυτά συνέβησαν λίγα 24ωρα πριν τελειώσει το φετινό Ραμαζάνι και αμέσως μετά την περασμένη Δευτέρα οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 60% και
    το νησί κατακλύσθηκε από την συνήθη τα τελευταία χρόνια επιδρομή των Αράβων.
    Τώρα άρχισε ουσιαστικά το μεγάλο ανατολίτικο πάρτι….

    Παραλίες vs Χώρας: 1-0

    Εκείνη την Τετάρτη το πρωί ο Φραντσέσκο Τότι με την οικογένειά του και φίλους τους-στο σύνολο ήταν είκοσι άτομα-έφτασαν γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι στον Πάνορμο.

    Ο εμβληματικός καπιτάνο της Ρόμα μαζί με την σύζυγό του, τα παιδιά τους και τους φίλους τους απόλαυσαν το μπάνιο τους στο Principote, απόλαυσαν δροσερά κρασιά και κοκτέιλ στην παραλία και αργά το απόγευμα, έφαγαν στο εστιατόριο.

    Αποχώρησαν από την παραλία γύρω στις εννιά το βράδυ για να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους και να ξεκουραστούν, μετά από μια γεμάτη μέρα στην παραλία, επιλέγοντας το κόνσεπτ all day at the beach.

    Αυτό το κόνσεπτ είναι που έχει διχάσει το νησί των ανέμων στα δύο, με τους επιχειρηματίες της Χώρας να έρχονται αντιμέτωποι με αυτούς που δραστηριοποιούνται στις παραλίες.

    Το Nammos, o Scorpios, το Alemagou, το Jackie Ο, το Principote, το Buddha Bar και κάποια άλλα εξυπηρετούν απόλυτα το συγκεκριμένο κόνσεπτ, κρατάει τον πελάτη από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα στην παραλία.

    10 May 2011, Mykonos Town, Mykonos, Greece — Windmill overlooking Mykonos Town at sunset. — Image by © Frank Lukasseck/Corbis

    Το υψηλό service στην παραλία, οι πολλαπλές επιλογές σε ότι αφορά το φαγητό -από σούσι μέχρι Black Angus από την Αυστραλία τα διακόσια γραμμάρια του οποίου κοστίζουν εκατόν πενήντα ευρώ- και τα απογευματινά πάρτι, αυτοσχέδια ή μη δεν αφήνουν τους πλούσιους Άραβες, Αμερικανούς και Ρώσους να φύγουν.

    Όταν το πράττουν είναι συνήθως μετά τις εννιά και μισή το βράδυ, οπότε και επιστρέφουν στο ξενοδοχείο τους γεμάτοι από τις δέκα και πλέον ώρες που πέρασαν στην παραλία.

    Η πλειοψηφία θα κάνει ένα μπάνιο και θα χαλαρώσει, αποκλείοντας την πόλη για βραδινό nightlife, ενώ και αυτοί που θα κατέβουν το κάνουν όχι για να διασκεδάσουν, αλλά περισσότερο για κάποια ψώνια η μια βόλτα.

    Κάπως έτσι και με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, η Χώρα δε βιώνει και τις καλύτερες στιγμές της, αφού τα μπαρ και τα κλαμπ δύσκολα γεμίζουν και πάντως όχι με τους πελάτες που θα ήθελαν-αυτούς που ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ, με ορισμένες εξαιρέσεις.

    Γι’ αυτό τον λόγο κυρίως οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μέσα στην Χώρα αποφάσισαν να στείλουν μια αίτηση στον Δήμο Μυκόνου και στον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κουκά, ζητώντας αρχικά παράταση του ωραρίου για την μουσική και τον περιορισμό των events στα εστιατόρια και τα beach bar των παραλιών, σε δύο μόνο για όλη τη σεζόν.

    Κάτι που για φέτος τουλάχιστον είναι μάλλον αδύνατο να γίνει, αφού οι αντίπαλοι έχουν κλείσει dj’s ή καλλιτέχνες, έχουν δώσει προκαταβολές και δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν.

    Κλασσικό παράδειγμα είναι το καθημερινό πάρτι για το ηλιοβασίλεμα που γίνεται στο Scorpios, και ξεκινάει λίγο μετά τις εφτά και κρατάει μέχρι τις δέκα.

    Το τελετουργικό περιλαμβάνει ακόμη και μια ιεροτελεστία όπου ένας τύπος ντυμένος σαν μάγος στην εποχή του βασιλιά Αταχαουάλπα στο Μεξικό, ανάβει μια μεγάλη φωτιά.

    Η πόλη της Μυκόνου αδειάζει κυριολεκτικά και τα πάλαι ποτέ ηδονικά ηλιοβασιλέματα στο θρυλικό Caprice που μετατρέπονταν σε πάρτι είναι μια μακρινή ανάμνηση.

    Με το κοκτέιλ στην μικρή Βενετία να τιμάται είκοσι πέντε ευρώ, η κίνηση την συγκεκριμένη ώρα δεν είναι αυτή περασμένων ετών, αφού όλοι οι δρόμοι οδηγούν αλλού.

    Στην Φτελιά, το Alemagou στήνει απογευματινά πάρτι που κρατάνε μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, όπου οι τρίλιτρες βότκες και οι σαμπάνιες ανοίγονται χαλαρά από μεγάλες παρέες.

    Στο Jackie O συμβαίνει περίπου το ίδιο, ενώ στο Nammos οι πρώτοι διδάξαντες ξέρουν πολύ καλά πως να κρατάνε τον κόσμο τους, με τα shower από σαμπάνιες να δίνουν και να παίρνουν.

    Μάλιστα για όσους θέλουν να προφυλαχθούν, μοιράζονται πετσέτες ώστε να αποφύγουν το ντους με τον ακριβό καμπανίτη, σηκώνοντας τες ψηλά, όπως έπραξε προ ημερών η συντροφιά γνωστότατου επιχειρηματία.

    Οι καταγγελίες και τα σφραγίσματα

    Την στιγμή που οι παραλίες κερδίζουν κατά κράτος την Χώρα σε ότι αφορά τους τζίρους, τα μαγαζιά της τελευταίας αντιμετωπίζουν άλλο ένα πρόβλημα, το οποίο οφείλεται σύμφωνα με τα όσα ακούγονται σε έναν εμφύλιο πόλεμο καταστηματαρχών.

    Οι ανώνυμες καταγγελίες για παραβίαση του ωραρίου της μουσικής σε κλαμπ και μπαρ της Χώρας, δίνουν και παίρνουν στην Αστυνομία, η οποία υποχρεούται να επεμβαίνει με συστάσεις αρχικά, ενώ μετά την τρίτη καταγγελία, το μαγαζί σφραγίζεται

    Τις τελευταίες ημέρες, πρώτα τα μυθικά Astra στα  και κατόπιν το Guzel του Γιάννη Μωράκη σφραγίστηκαν από την Αστυνομία, λόγω ανώνυμων καταγγελιών.

    Το φαινόμενο αναμένεται να έχει έξαρση από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν πλέον θα έρθουν οι Άραβες, αφού το Ραμαζάνι τους τελειώνει αύριο και η σεζόν στη Μύκονο τώρα αρχίζει ουσιαστικά.

    Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν οι ανώνυμες καταγγελίες δεν γίνονται τόσο από πολίτες, όσο από αντίπαλους επιχειρηματίες, που πολεμούν ο ένας τον άλλο.

    Σε μια σεζόν όπου όλοι θέλουν να κερδίσουν όσο πιο πολλά γίνεται, τα χτυπήματα κάτω από την μέση όχι μόνο επιτρέπονται αλλά είναι και απανωτά.

    Πολλοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι αν οι καταγγέλλοντες ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν τα στοιχεία τους, το φαινόμενο θα είχε ουσιαστικά εκλείψει και θα αποκάλυπτε κιόλας τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε μαγαζάτορες.

    Τώρα όμως οι Αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να επεμβαίνουν κάθε φορά που κάποιος σηκώνει το τηλέφωνο για να καταγγείλει ένα μπαρ ή ένα κλαμπ για παραβίαση ωραρίου.

    Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, στο πριγκιπάτο της Μυκόνου η κατάσταση θα παραμένει ως έχει, ένα παιχνίδι με τίτλο «Στον πυρετό του κέρδους», όπου όλα μπορούν να συμβούν.

    Ακόμη και να φάει πόρτα ο σερ Άντονι Χόπκινς, όπως συνέβη πέρυσι κατά την διάρκεια των διακοπών του στο νησί των ανέμων, όταν κάποιοι τον έπεισαν να πάει στο Scorpios για να δειπνήσει και να δει το ηλιοβασίλεμα.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ότι τα πάντα ήταν έτοιμα, ο διάσημος Χάνιμπαλ Λέκτερ περίμενε όρθιος για αρκετή ώρα, μέχρι να του πουν ότι το συγκεκριμένο τραπέζι που θα καθόταν «άνοιγε» με minimum λογαριασμό δέκα χιλιάδων ευρώ!

    Ο Χόπκινς δεν χαμογέλασε καν, απλά προτίμησε να φύγει την ίδια στιγμή μαζί με την παρέα του και να επιστρέψει στην βάση του, αρνούμενος να δεχτεί το συγκεκριμένο τίμημα, σε ένα νησί όπου όλα επιτρέπονται, φτάνει να έχεις χρήματα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Η «επιτέλους την ξεφορτωθήκαμε», η Μύκονος και τα μηνύματα



    ΣΧΟΛΙΑ