ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γκρεμίζει για ακόμη μια φορά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, με τον επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκο Κουτεντάκη να σημειώνει ότι οι προσδοκίες πρέπει να μετριαστούν, καθώς «η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και κληρονομιές».
Ο κ. Κουτεντάκης -που αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης για την συγκεκριμένη θέση- επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη εμπλοκή στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και εξήγησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ακυρωθεί επί της ουσίας το 2020 με την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Κλείνοντας την συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Κουτεντάκης επισήμανε: «Η χώρα από εδώ και πέρα έχει βαριές δεσμεύσεις και βαριές κληρονομιές από την κρίση. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ κινείται σε καλή κατεύθυνση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε σε καλό σημείο.
» Θα περάσουν χρόνια ώστε να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στην χώρα. Θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες που ακούγονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς 8 ετών. Θα πάρει καιρό. Το κριτήριο είναι αν κινούμαστε σε καλό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο είμαστε σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.
» Έχουμε στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα -δηλαδή επενδύσεις- και ένα εργατικό προσωπικό που μειώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά. Το θέμα λοιπόν είναι αν η διαχείριση αυτών των προβλημάτων οδηγεί σε καλή κατεύθυνση ή το αντίθετο».
Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι «ενδεχομένως με τη μείωση του αφορολόγητου ένα κομμάτι της αύξησης του κατώτατου μισθού ή ακόμα και όλο το ποσό να χαθεί» εκφράζοντας συνολικά την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του μέτρου.
Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχουν φορείς που χρωστούν και έχουν ρευστότητα, αλλά δεν ικανοποιούν τις οφειλές τους είτε γιατί εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις είτε γιατί υπάρχει κακή διοικητική οργάνωση.
Για το ενδεχόμενο μη εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup είπε ότι «mια ενδεχόμενη αστοχία στην εκταμίευση ποσών θα στερήσει ποσά για τα δημόσια ταμεία και παράλληλα θα στείλει κακό μήνυμα στις αγορές».
Τέλος, για την πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο φόρος μερισμάτων των επιχειρήσεων ανέφερε: «Ο φόρος μερισμάτων ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που μοιράζουν μερίσματα. Εδώ όμως πάμε στην συζήτηση για το αν η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει τις μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις. Αυτά τα ζητήματα είναι αφενός διανομής και ποιες δραστηριότητες θέλει να ενισχύσει. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καμπανάκι» από το Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι πέντε κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουτεντάκης (Γραφείο Προϋπολογισμού): Δεν υπάρχει περιθώριο μη τήρησης των δημοσιονομικών δεσμεύσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου του WTI, άλμα 3,7% για το Brent
- Γερμανία: Οι λιμενικές αρχές διέσωσαν ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε ακυβέρνητο στη Βαλτική
- Πράσινο Ταμείο: Έρχονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους της Αττικής
- Λος Άντζελες: Πυροσβεστικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με drone που πετούσε χωρίς άδεια