ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων (ΕΙΔΙΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλίππων (ΠΑΝ.Ε.ΦΙΛ.) και της Ένωσης Επαγγελματιών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ), υπογράμμισαν την ανάγκη για βαθιά εξυγίανση στον ιππόδρομο, στον οποίο δεν διεξάγονται σήμερα ιπποδρομίες, με ευθύνη της Φιλίππου Ένωσης Ελλάδας (ΦΕΕ). Αποτέλεσμα είναι 3.000 οικογένειες που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα να βλέπουν το μέλλον τους να απειλείται, λόγω των αυθαίρετων αποφάσεων και ενεργειών της ΦΕΕ.
Οι φορείς τάχθηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης του πλαισίου για τη διοίκηση και τη λειτουργία της ΦΕΕ, που μέχρι σήμερα λειτουργεί ως ένα «κλειστό» κλαμπ, με νομικό πλαίσιο που είναι ουσιαστικά το ίδιο από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά. Σημείωσαν δε, ότι οι παθογένειες αυτές γιγαντώθηκαν με τη σημερινή διοίκηση της ΦΕΕ, φέρνοντας την ιπποδρομιακή κοινότητα σε αδιέξοδο.
Οι ιπποδρομιακοί φορείς κάλεσαν όλα τα κόμματα να δείξουν συναίνεση και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο
Αναφερόμενοι στο σχέδιο νόμου, οι φορείς τόνισαν ότι είναι ιστορικής σημασίας, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των ιπποδρομιών, επιβάλλει συναίνεση για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου και ικανοποιεί πάγια και διαρκή αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιπποδρομιακών τάξεων. Συνολικά, οι φορείς κάλεσαν τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερψηφίσουν τις διατάξεις που αφορούν τον ιππόδρομο.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ), Μάριος Κουτσομύτης, υπογράμμισε ότι η ΦΕΕ διακατέχεται από πνεύμα νεποτισμού και ότι, στο μοντέλο διοίκησης που ακολουθείται έως σήμερα, υπάρχει ταύτιση των ρόλων «ελεγκτή» και «ελεγχόμενου».
Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΦΕΕ και τα όργανά της ότι επιδίδονται σε «κυνήγι μαγισσών», με δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, ενώ έχουν ξεκινήσει και πογκρόμ εναντίον όσων έχουν εκφραστεί θετικά για τη μεταρρύθμιση της Ένωσης. Ο κ. Κουτσομύτης κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων να υπερψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τον ιππόδρομο, τονίζοντας ότι εκσυγχρονίζουν τη ΦΕΕ με βάση διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ), Χάρης Χαραλάμπους, εξέφρασε την αγωνία των οικογενειών που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα. «Από τον ιππόδρομο ζούμε 3.000 οικογένειες και η μη διεξαγωγή ιπποδρομιών απειλεί την επιβίωση μας.
Επίσης, ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι μεγάλος για όλη την Ανατολική Αττική, στην οποία κατοικεί πολύ μεγάλο μέρος της ιπποδρομιακής κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι προπονητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να σπάσουν το «απόστημα» της ΦΕΕ, που δρα τιμωρητικά ενάντια σε όποιον θεωρεί αντίπαλο και «έχει στήσει ένα σύστημα με παιδιά και αποπαίδια μέσα στον ιππόδρομο».
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλίππων, Περικλής Δημητρίου, μίλησε για αυθαιρεσία, φεουδαρχισμό και τρομοκρατία στον ιππόδρομο από πλευράς ΦΕΕ, η οποία «είναι υπεύθυνη για τα σημερινά αδιέξοδα και την διακοπή των ιπποδρομιών». Ο κ. Δημητρίου υποστήριξε ότι η ΦΕΕ λειτουργεί με βάση την «αρχή του ενός ανδρός» και τόνισε ότι εντός της ΦΕΕ υπάρχουν αδιαφανείς σχέσεις. Τέλος, ανέδειξε την αγωνία των επαγγελματιών και των φιλίππων, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση της ΦΕΕ είναι απολύτως αναγκαία.
Ιπποδρομίες ΑΕ: Εύλογες οι διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου
Ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής της Ιπποδρομίες ΑΕ, Κώστας Αλεξόπουλος, υπογράμμισε τον μεγάλο αγώνα, με οικονομικό κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στον οποίο επιδόθηκε από την πρώτη ημέρα η Ιπποδρομίες ΑΕ για να δώσει νέα πνοή στο χώρο των ελληνικών ιπποδρομιών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η εταιρεία προχώρησε στην άμεση διεξαγωγή ιπποδρομιών, παρότι δεν είχε σχετική συμβατική υποχρέωση, διοργάνωσε δημοπρασίες για την ενίσχυση του ιππικού δυναμικού, θέσπισε ειδικό ταμείο στήριξης αναβατών με αναπηρία και καθιέρωσε έπαθλα διπλάσιου ύψους σε σχέση τα προβλεπόμενα στη σύμβαση παραχώρησης.
Όπως τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος, οι ιπποδρομίες δεν διεξάγονται αυτή την περίοδο, καθώς οι φορείς που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ενεργών ίππων απέχουν από τις κούρσες, ως αντίδραση στις αυθαίρετες ενέργειες, αποφάσεις και πράξεις της ΦΕΕ. Εξήγησε ότι η κατάσταση αυτή είναι δυσάρεστη όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά για όλη την ιπποδρομιακή κοινότητα, το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και του Δημοσίου.
Οι θέσεις της ΦΕΕ και του Υφυπουργού Αθλητισμού
Τις θέσεις της ΦΕΕ παρουσίασε το μέλος του ΔΣ Πέτρος Σελέκος. Με βάση την ομιλία του, διεφάνη στροφή της ΦΕΕ σε σχέση με τις απολύτως αρνητικές θέσεις που είχε εκφράσει πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο κ. Σελέκος τόνισε ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι ο ρόλος της ΦΕΕ ως αρχής των ιπποδρομιών πρέπει να είναι εξισορροπητικός. Στην ομιλία του αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη ελέγχου της ιπποδρομιακής δραστηριότητας από το Δημόσιο.
Παίρνοντας το λόγο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τον ιππόδρομο δικαιώνει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο κ. Βασιλειάδης υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά των διατάξεων που αφορούν τη ΦΕΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η μεταρρύθμισή της αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα των φορέων του ιπποδρόμου, ακόμη και κάποιων που εξέφρασαν αντιρρήσεις επί του σχεδίου νόμου.
Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο προωθεί τη συναίνεση εντός του ΔΣ της ΦΕΕ, για όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του, και σημείωσε ότι το Δημόσιο παραμένει θεματοφύλακας των ιπποδρομιών, τόσο μέσω του ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων της ΦΕΕ από τον Υπουργό Πολιτισμού, όσο και μέσω της εποπτείας του ιπποδρομιακού στοιχήματος από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).