ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικοπηματίες ή τρομοκράτες» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λίγο πριν από τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη.
Ο κ. Κοτζιάς δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση λέγοντας: «Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι οι διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».
Και συμπλήρωσε: «Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές».
«Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο» είπε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε: «Η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες».
Την ώρα που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονταν μαζί, τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης σε πολύ χαμηλό ύψος, προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο, τόσο έντονο που διεκόπη η τελετή.
Μάλιστα, όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε αν πρόκειται για κάποια προγραμματισμένη άσκηση, δεν έδωσε απάντηση. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν πρόβες για αεροπορικό σόου.
«Ακούω φασαρία» σχολίασε ο Έλληνα υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε πως «φασαρία κάνουν αυτοί που δε θέλουν τις συμφωνίες».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού κτηρίου Kαπετανάκη, στην προκυμαία της Σμύρνης, όπου επέστρεψε μετά από χρόνια το Προξενείο της Ελλάδας, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν από κοινού οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.
Η ιστορία του κτηρίου
Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης.
Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.
Το νεοκλασικό κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παραδόθηκαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.
Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.