Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Μητσοτάκης-Καραμανλής: Το δείπνο μετά συζύγων και η συμμαχία-καταλύτης για την επόμενη μέρα στη ΝΔ

Αρκετά κοντά έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, οικοδομώντας μια συμμαχία που επηρεάζει καταλυτικά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Μετά το δείπνο μετά συζύγων που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Καραμανλή στην Κηφισιά, αλλά και τη συνάντηση που είχαν πριν από δέκα ημέρες σε σπίτι κοινού τους φίλου στην Τήνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κεντρικός προσκεκλημένος και ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνουν την Πέμπτη το πανεπιστήμιο Tufts (Σχολή Νομικών Σπουδών και Διπλωματίας Φλέτσερ) και το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής. Το ενδιαφέρον είναι ότι αρχικώς το αμερικανικό πανεπιστήμιο είχε προτείνει τον πρωθυπουργό ως ομιλητή, ωστόσο υπήρξε βέτο από την πλευρά της οικογένειας Καραμανλή τόσο για λόγους ουσίας όσο και για τους συνειρμούς που θα προκαλούσε η παρουσία του κ. Τσίπρα σε μια τέτοια σημαντική εκδήλωση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι το χάσμα που υπήρξε κατά το παρελθόν μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή έχει κλείσει και οι δυο άνδρες μιλούν πλέον απευθείας και χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς είναι δεδομένη η απήχηση αλλά και η επίδραση του πρώην πρωθυπουργού στο στελεχικό δυναμικό και τη βάση της ΝΔ. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι καλή σχέση υπάρχει και με τον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο, καθώς ο αρχηγός της ΝΔ εκτιμά την κοινοβουλευτική δουλειά που κάνει.

Από την άλλη, η επιλογή αυτή δημιουργεί συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις, όπως η υπεράσπιση της περιόδου 2004-2009 και κυρίως το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Για παράδειγμα, αρκετά δύσκολη είναι η θέση της ΝΔ αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στην εξεταστική επιτροπή της βουλής και οι ευθύνες που απέδωσε στην κυβέρνηση Καραμανλή σε σχέση με τη χρεοκοπία της χώρας. Και τούτο διότι ο κ. Μητσοτάκης κατά το παρελθόν έχει αφήσει αιχμές για εκείνη την περίοδο, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν από τους στυλοβάτες των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Η συμμαχία με τον πρώην πρωθυπουργό δημιουργεί, ταυτοχρόνως, αντιδράσεις στην πλευρά του κ. Σαμαρά, όπως προκύπτει και από την επικριτική αρθρογραφία κατά του προέδρου της ΝΔ από τον ιστότοπο antinews, που είναι της απολύτου επιρροής του μεσσήνιου πολιτικού.

Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει στρατηγική επιλογή τη συμμαχία με τον κ. Καραμανλή, ανεξάρτητα από τις «παρενέργειες» που μπορεί να έχει η εξέλιξη αυτή στη σχέση του με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τον στήριξε παρασκηνιακά στην εσωκομματική εκλογή. Η αλήθεια είναι ότι στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη δεν είδαν με καλό μάτι την κινητικότητα που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός, όπως επίσης και τις παρεμβάσεις που κάνουν βουλευτές που είναι κοντά του.

Εν τω μεταξύ, εκτός από την ομιλία στο Φλέτσερ, το ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ περιλαμβάνει ομιλίες στο πανεπιστήμιο Χάρβαντ (με θέμα «Το Μέλλον της Δημοκρατίας») και στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη (με θέμα: «Ευρωπαϊκοί Ορίζοντες»). Επιπλέον κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συναντήσεις και με επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη: