• First Top Stories

    Η Μέρκελ κάνει στην άκρη τον Σόιμπλε και βάζει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση

    Μέρκελ

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ


    Ετοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει προηγουμένως στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων του Βερολίνου, συναντήθηκε για τον σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και διεμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο της ποσοτικής χαλάρωσης.

    Ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα πάντα με την “Καθημερινή”, επανέλαβε στην Άνγκελα Μέρκελ αυτό που έχει ήδη τονίσει: ότι για να μπει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ η Ελλάδα θα πρέπει αφενός μεν να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, αφετέρου δε να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – και εκεί είναι που “κολλάει” η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς στο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων εκφράζει αντιρρήσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “μπλοκάροντας” τη διαδικασία.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Καθημερινής”, η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η κυβέρνηση συμφωνήσει στο πακέτο των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ και διαπραγματεύεται από χθες με τους θεσμούς στο Χίλτον. Ο στόχος της, προφανής: να απομακρυνθεί το ζήτημα της Ελλάδας από τον προεκλογικό ορίζοντα εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μεγάλη ώθηση στον αντίπαλο της Μέρκελ, τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς.

    Εν τω μεταξύ, τραπεζικοί κύκλοι, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμούσαν ότι το QE είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και οι λόγοι είναι η ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής, η εποπτεία των τραπεζών και η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

    Επομένως, φαίνεται πως υπάρχει σύμπνοια απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Ντράγκι για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και το κύριο “εμπόδιο”, πέρα βέβαια από τις διαφωνίες που αποτρέπουν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο όμως η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται πρόθυμη να παρακάμψει, με βασικό της κίνητρο να “σβήσει” την Ελλάδα από την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ξανασκέφτονται οι Γερμανοί για ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας αντί του ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Σάλλας: Τι βλέπει και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Ραγδαίες εξελίξεις με νεόκοπο εκδότη που αποχωρεί. Εξελίξεις και στην Forthnet



    ΣΧΟΛΙΑ